Berlusconi va candida la alegerile europarlamentare

0

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, se pregăteşe să revină pe scena politică italiană, anunţând în ciuda vârstei sale de 82 de ani şi a scăderii în sondaje că va candida la alegerile europene din luna mai.

„La o vârstă frumoasă aşa cum este a mea, m-am decis în mod responsabil să vin într-o Europă căreia îi lipseşte o viziune profundă asupra viitorului lumii”, a declarat fostul şef al guvernului cu ocazia unei întâlniri de campanie a partidului său, Forza Italia (FI, de dreapta) dedicată alegerilor regionale din Sardinia.

Magnatul octogenar al presei s-a implicat în campania FI pentru alegerile legislative din martie 2018 în Italia, dar nu a putut să participe personal la această campanie din cauza unei condamnări penale pentru fraudă fiscală.

În demersurile sale, el a fost eclipsat de aliatul său mai tânăr, Matteo Salvini, patronul Ligii (extrema-dreaptă), care l-a surclasat în sânul coaliţiei  (17 la sută contra 14 la sută pentru FI) în urma scrutinului şi s-a aliat cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), pentru a guverna.

În urma acestor evoluţii, Liga a depăşit în sondajele de opinie pragul de 30 la sută din intenţiile de vot, în timp de FI s-a prăbuşit sub 10 la sută.

Cu toate acestea, miliardarul octogenar nu vrea să se dea dat bătut, chiar dacă a trecut şi printr-o operaţie pe cord deschis, în 2017 şi are încă mai multe dosare penale în justiţie, între care şi petrecerile aşa-numit „bunga-bunga”, cu orgii sexuale.

„Pot să joc un rol important. Cu experienţa şi cunoştinţele mele şi cu puterea de convingere, cred că voi putea juca un rol important, făcându-i pe cetăţenii europeni să înţeleagă că riscăm să ne  îndepărtăm de valorile occidentale”  şi de a fi „dominaţi de un imperiu chinez ale cărui convingeri şi valori sunt cu totul altfel de cele ale noastre”, a mai spus Berlusconi.

Statornic coaliţiei de dreapta împreună cu Salvini care conduce mai multe regiuni şi oraşe mari, Berlusconi a făcut obiecţii faţă de M5S. El a afirmat că Mişcarea este dirijată de „oameni fără experienţă şi fără competenţe. Ei seamănă cu membrii stângii comuniste din 1994”, când omul de afaceri s-a lansat în politică.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.