Întrebările lui Iohannis privind referendumul pe justiție se lasă așteptate!
Klaus Iohannis a anunțat că va face publice întrebările pentru referendum în momentul în care Parlamentul îi va da un răspuns la consultarea cerută. Președintele a făcut această declarație, după prima zi dedicată consultării partidelor parlamentare. PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale au fost la Palatul Cotroceni și au discutat cu președintele despre viitorul referendum de pe 26 mai.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urma consultărilor de la Cotroceni cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi Minorităţi că a obţinut susţinerea tuturor acestora pentru organizarea referendumului pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.
„Toţi cei prezenţi astăzi s-au arătat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei. Le-am spus direct că după părerea mea acest asalt al PSD asupra justiţiei, care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor, iar acest răspuns este, evident, un referendum. Toti participanţii din această după-amiază au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum, toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe. Acest lucru mă bucură. Intenţia mea de a organiza un referendum împreună cu europarlamentarele am făcut-o cunoscută în urmă cu câteva săptămâni şi între timp am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aştept în termenul legal un răspuns. Cel mai important rezultat este că cei care au participat sunt de acord cu acest referendum. Indiferent de opţiunile politice ale românilor, cu toţii ne dorim o Românie cu o justiţie independentă, dreaptă, scoasă de sub influenţa politicului”, a declarat Iohannis.
„Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiția românească. Am discutat și despre alte teme pe care au dorit unele delegații să le aducă în discuție. După ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările referendumului.”, a declarat Klaus Iohannis.
Vineri sunt invitate la Cotroceni delegațiile PSD și ALDE, de la ora 11.00, respectiv ora 12.00. Președinția a mai precizat că fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au spus că nu vor fi prezenți la Palatul Cotroceni. Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.
La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.