MAP: Devierea Someșului Mic nu poate fi realizată, deoarece CJ Cluj nu a rezolvat problema exproprierilor

Share:

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, și directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu,  au  efectuat, vineri, o vizită de lucru în județul Cluj.

Cu acest prilej, directorul ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu, și consilierul ministrului Costică Sofronie au prezentat, la fața locului, atât ministrului cât și reprezentanților autorităților locale, proiectele derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor în județul Cluj.

Primul obiectiv prezentat a fost „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca”, în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu”. Valoarea totală actualizată a acestui obiectiv este de 174 milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012, iar termenul de punere în funcțiune este 2022. Capacitățile care se vor realiza: 35,35 km regularizare albie, 7,90 km îndiguire incintă aeroport, 17,94 km consolidări de mal râu Someșul Mic, 14,80 km consolidare mal afluenți. Valoarea alocată în anul 2019 este de 3 milioane de lei de la bugetul de stat. Scopul acestei investiții este acela de a crea posibilitatea prelungirii pistei aeroportului Cluj-Napoca, astfel încât pe acest aeroport să poată ateriza și decola aeronavele de mare capacitate. Pentru aceasta este necesară devierea cursului natural al râului Someșul Mic.

În acest context, ministrul apelor și pădurilor a declarat că ABA Someș-Tisa nu poate să finalizeze lucrarea din cauza faptului că terenurile pe care aceasta ar urma să se construiască aparțin unor persoane private: „ABA Someș – Tisa are un contract de asociere cu Consiliul Județean Cluj, prin care, la obligația părților, C.J. și-a asumat responsabilitatea de a expropria imobilele amplasate pe suprafața de teren destinată lucrărilor. Totodată, în contract se prevede că aceste terenuri, odată descărcate de sarcini, trebuie să fie transmise Administrației Naționale «Apele Române», respectiv, ABA Someș – Tisa. Până în prezent, deși C.J Cluj a fost notificat referitor la stadiul în care se află procedura de expropriere, ABA Someș Tisa nu a primit niciun răspuns. În consecință, nu pot începe lucrările la acest important obiectiv de interes nu doar regional, ci chiar național”, a spus Ioan Deneș.

Demnitarul a mai declarat că deși nu există posibilitatea derulării lucrărilor, MAP a alocat în 2019 suma de 3 milioane de lei, în speranța că autoritatea locală, parte din contractul de asociere, va fi stimulată să își îndeplinească obligațiile. Ministrul a mai arătat că o altă problemă care împiedică finalizarea proiectului, respectiv executarea canalului pe care va fi deviat Someșul Mic, este construirea unui pod rutier peste noul curs de apă, obiectiv investițional care se află tot în responsabilitatea Consiliului Județean Cluj.

Ulterior, delegația condusă de ministrul Ioan Deneș, însoțită de reprezentanții autorităților locale, s-a deplasat în zona municipiului Dej, unde au fost inspectate lucrările „Reprofilare albie Valea Salcă amonte municipiul Dej”. Valoarea totală actualizată a obiectivului este de 4,17 milioane lei, iar acesta va fi finalizat în 2019. Capacități: 2,775 km reprofilare albie, 1,4 km protecție mal, 8 subtraversări, 1 prag de fund. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,24 milioane lei de la bugetul de stat. Scopul acestei lucrări este acela de a apăra de inundații 1.054 de locuitori din localitățile Dej și Jichiș, 40 de gospodării, 60 ha teren, 3 podețe.

La finalul vizitei de lucru, ministrul apelor și pădurilor s-a întâlnit, la Dej, cu primari din județul Cluj, cărora le-a prezentat investițiile derulate de MAP pe raza județului. Pe lângă proiectele amintite mai sus, demnitarul a mai adăugat că se află în derulare:

-„Amenajare valea Olpret în zona municipiului Dej”. Valoarea totală actualizată este de 10,93 milioane lei. Capacități: 27 km amenajare albie, 3,39 km consolidări de mal,15 praguri.  Valoarea alocată în anul 2019  – 4,08 milioane lei din surse proprii. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

-„Amenajare Valea Mărgăuța”. Valoare totală actualizată 17,87 milioane de lei. Capacități: 5,5 km recalibrare albie, 6,8 km consolidări de mal și zid de sprijin, 10 poduri, 27 bucăți căderi de beton. Valoarea alocată în anul 2019 – 1,25 milioane lei din Bugetul de Stat. Obiectivul va fi finalizat anul acesta.

-„Amenajare Valea Călata”. Valoare totală actualizată: 92,47 milioane de lei. Capacități: 36,17 km amenajare albie, 14,56 km consolidări de mal, 26,06 zid de sprijin, acumulare Călățele 1,030 milioane m3, acumulare Călata 2,739 milioane m3.

Valoarea alocată în anul 2019  – 0,4 milioane lei din surse proprii ANAR și 2 milioane de lei de la BDCE. Obiectivul va fi finalizat în 2020.

De asemenea, Ioan Deneș a mai afirmat că specialiștii MAP au identificat șapte puncte critice care ar reprezenta un potențial pericol în cazul unor viituri. În aceste zone se intervine proactiv, investiții cărora li s-a alocat o sumă de aproximativ 3,1 milioane de lei.

În ceea ce privește domeniul păduri, pentru anul 2019, pentru Programul de regenerare a pădurilor, MAP a alocat suma de 2.913.790 lei. Vor fi plantați 994.000 de puieți forestieri, pe 343 ha de pădure.

Valoarea totală a investițiilor derulate de  MAP, în 2019, în județul Cluj este de peste 19,6 milioane de lei: 15 milioane de lei pentru domeniul ape, 2,9 milioane de lei pentru domeniul păduri, 1,7 milioane de lei pentru Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”(bani destinați construirii unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.