Sorin Blejnar, cinci ani de închisoare cu executare

Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, a fost condamnat la 5 ani de închisoare într-un dosar de corupţie, în care a fost judecat pentru trafic de influenţă. Curtea de Apel Bucureşti a decis şi confiscarea sumei de 12,5 milioane de lei. Decizia este definitivă. UPDATE. La puţin timp după anunţarea sentinţei, Sorin Blejnar s-a predat la Poliția Capitalei. Ulterior, fostul şef al Fiscului va fi dus la Penitenciarul Rahova, acolo unde își va ispăși pedeapsa.

„Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si rejudecand, in fond: Reduce pedeapsa principala aplicata inculpatului Blejnar Sorin pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta de art.291 alin.1 Cod Penal raportat la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000 si art.5 Cod Penal de la 6 ani inchisoare la 5 ani inchisoare.

Reduce durata pedepsei complementare aplicata inculpatului de la 4 ani la 3 ani. Mentine celelalte dispozitii”, se arata in minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Sorin Blejnar a declarat că este o „decizie nedreaptă”.

„Am o reacţie de supărare şi frustrare. Sunt singurul condamnat într-un dosar instrumentat de Portocală şi vizat de Onea. Instanta de judecata mi-a respins toţi martorii pe care i-am propus în apărare. A luat act doar de delaţiunile ordinare ale denunţătorilor în faza de urmărire penală. M-a condamnat. O să mă duc să-mi fac pedeapsa şi cu asta basta”, a spus Sorin Blejnar, pentru România TV.

Sorin Blejnar fusese condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă. De asemenea, judecătorii au dispus sechestru pe bunurile fostului șef ANAF până la concurența sumei de 12.513.894 lei.

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în decembrie 2016, fiind acuzat că, în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.”Banii respectivi urmau să îi fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip ‘fantomă’ controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, arată DNA.

Procurorii spun că, din această sumă de bani, lui Blejnar i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.