Dăncilă va candida la șefia PSD

0

Liderii PSD au decis să organizeze un nou congres în iulie pentru prezidenţiale. Până atunci, însă, conducerea PSD a decis să o propună pe Ana Birchall pentru funcţia de vicepremier interimar pe parteneriate strategice, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a respins pe Titus Corlăţean. Peste trei zile, va mai avea loc o şedinţă importantă în PSD, iar după aceasta se vor depune candidaturile pentru şefia PSD. Viorica Dăncilă a spus că nu vrea un candidat unic la șefia PSD și și-ar dori un președinte al partidului care să nu semene cu Liviu Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că va candida la funcţia de preşedinte al PSD, la congresul din 29 iunie.

„Da, dar eu sper să mai fie şi alţi candidaţi”, a spus Viorica Dăncilă, la Marius Tucă Show,înzrebată dacă va candida la şefia PSD.

În schimb, Vioria Dăncilă nu va fi candidat PSD la preşedinţia României.

„Nu (candidez la prezidenţiale – n.r.). Eu cred că nu mai trebuie să avem această opinie că şeful partidului trebuie să fie candidatul la prezidenţiale. Pot să îi fiu alături, pot să organizez partidul. Eu cred că nu trebuie să mai mergem în aceeaşi logică. Candidatul trebuie să se bucure de popularitate. De aceea am vrut acest Congres mai devreme pentru ca toate eforturile noastre să fie axate pe candidatul la prezidenţiale”, a mai spus Virica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, după BNP al PSD, că noul lider al PSD va trebui să aibă un stil managerial complet diferit de cel al lui Liviu Dragnea.

„Am discutat despre moţiunea de cenzură, despre organizarea congresului din 29 iunie. Am înfiinţat un grup de lucru care să lucreze la programul politic al partidului şi un grup de lucru care presupune o cooperare foarte strânsă între Guvern şi Consiliul Naţional referitor la programul de guvernare, la priorităţile noastre, precum şi stabilirea unui program de implementare a acestora. Deciziile vor fi validate în Comitetul Executiv, care va avea loc joi, la ora 11.00. (…) Nu am vorbit despre candidaturi, dar eu sper să avem mai mulţi candidaţi, pentru că eu cred că nu e bine să avem un candidat unic şi toţi cei care vor să candideze să poată să facă acest lucru, bineînţeles cu susţinerea organizaţiei din care fac parte”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al PSD, Viorica Dăncilă a afirmat: „Să fie un om echilibrat, să fie un om care să adune în jurul lui, să aibă răbdare să-şi asculte toţi colegii. Fiecare părere în partid este importantă. Să se consulte în permanenţă cu colegii şi cu toate forurile statutare din partid. Decizia nu trebuie să o ia preşedintele, decizia trebuie să o ia în forul statutar, pentru că trebuie ca o decizie, dacă este bună, toţi să se bucure de acest lucru, dacă o decizie nu este tocmai bună, toţi să-şi asume acest lucru. Cred că trebuie să fie o conducere colectivă. Un viitor preşedinte al PSD trebuie să fie un om proeuropean, un om ataşat valorilor social-democrate, ataşat valorilor europene şi transatlantice. Un preşedinte al PSD trebuie să fie un om care să genereze un val de credibilitate în primul rând în rândul colegilor săi, să aibă încredere în el, pentru că dacă nu are încredere în el nu poate cere altora să aibă încredere în el. Să fie un om hotărât, să nu se sperie la primul obstacol, să fie în stare să ridice toate barierele care îi stau în cale pentru a duce partidul acolo unde trebuie. (…) Nu aș vrea să-l judec pe Liviu Dragnea, ci să schimb modul de lucru. Nu vreau ca decizia să fie luată de președinte”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Dăncilă a mai spus că nu vrea să îl judece pe Liviu Dragnea, dar că ar vrea să schimbe modul de lucru în partid.

„Nu trebuie ca decizia să fie luată în mod individual, de un singur om. Eu cred că decizia trebuie să aparţină forurilor statutare şi trebuie să avem răbdarea să-i ascultăm pe toţi. Mai mult decât atât, trebuie discutat foarte mult cu reprezentanţii noştri şi din Parlamentul României”, a adăugat ea.

Premierul a mai spus că nu a făcut o analiză a modului în care a condus partidul Liviu Dragnea şi nici nu are de gând să facă acest lucru.

„Le-am spus şi colegilor mei: timpul este foarte scurt, trebuie să ne gândim şi să luăm decizii pentru prezent şi pentru viitor. Trebuie să învăţăm din trecut, să eliminăm din lucrurile care nu au funcţionat şi trebuie să venim cu alte argumente, cu altă abordare, pentru a recâştiga electoratul nostru din 2016, dar în acelaşi timp să ne adresăm şi altor segmente”, a menţionat Dăncilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.