O imagine corectă pentru Romsilva, pariul pe care directorul general, Gheorghe Mihăilescu, este decis să îl câștige!

Manipulările/diversiunile/atacurile deșănțate ale unor așa-zise ONG-uri, precum Agent Green, la adresa Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva au crescut, în ultimii ani, în intensitate, și pe fondul unor reacții anemice ale managementului Romsilva. De (mult) prea multe ori Romsilva a permis ca o minciună ordinară ce vizează, chipurile, stoparea așa-ziselor defrișări din pădurile României să se perpetueze pe canalurile TV, site-urile de stiri si canalele social media, fără a avea o reacție fermă. Iar minciuna, repetată obsesiv, a început, din păcate, să fie percepută ca un adevăr crunt!

Subiectul defrișărilor este unul generos, captează atenția, naște emoții puternice și declanșează, pe bună-dreptate, revolta milioanelor de români cinstiți care (chiar) vor ca pădurile României să fie protejate. Din păcate, ca în toate domeniile, au apărut profitori care încearcă să se poziționeze cât mai ferm în acest domeniu pentru ca ei sau cei care sunt în spatele lor să poată obțină un profit cât mai mare, evident, prin amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, care au ca scop unic timorarea conducerii Romsilva, indiferent de numele directorului general. Cine oare nu vrea, ca om de afaceri, să obțină un lemn de calitate la un preț cât mai mic?

Nu voi reaminti acțiunile în forță, cu încălcarea flagrantă a legii, ale Agent Green și nu numai a acestui ONG, care au culminat cu oprirea (repetată) în trafic a unor camioane care transportau lemn tăiat legal, repet, legal! Nu o spun eu, ci verificările ulterioare ale organelor competente, Garda Forestieră și Poliția!

Am ajuns, în anul 2019, ca orice român care se află cu familia la volan și vede un camion care transportă lemn legal, să vadă în acesta material lemnos care provine din defrișări/tăieri ilegale. O mare minciună care a ajuns, repet, să fie privită ca un adevăr usturător! Am ajuns în situația în care copiii din clasele primare și nu numai să se declare apărători ai pădurilor României, doar pentru că, șocați, au văzut la TV sau au citit pe canalele de social media cât de mult lemn se taie în România. Au fost exemple în care clase de copii au făcut excursii cu învățătorii/profesorii în parcurile naturale sau alte păduri și au întrebat mirați unde sunt copacii tăiați(?!) Ei, micuțíi, asta știau din informațiile pe care le aveau! Educația silvică, esențială și obligatorie, a lipsit cu desăvârșire. Profesioniștii din Romsilva au crezut, o gravă eroare, ani la rândul că atât timp cât își fac treaba cu respectarea legii, minciunile spuse la adresa lor nu au nicio valoare! Și că ei știu că au făcut bine ceea ce au făcut! Uite că lucrurile nu au stat așa, iar pe fondul lipsei de reacție a Romsilva au apărut aceste avalanșe de minciuni care mătură totul în calea lor. Și care pervertesc imaginea unei instituții în care 16.000 de oameni muncesc de dimineață până seara!

Ca și cunoscător al situației de la Romsilva, unde, pe bună dreptate, nu toate lucrurile stau ca pe roze – au existat greșeli, erori de management, politizare și nu puține uscături care au fost, însă, eliminate rapid din sistem- vă voi spune că în uriașa lor majoritate românii nu știu mai nimic sau mai corect știu ce li se livrează (eronat) despre pădurile României și implicit activitatea/atribuțiile Romsilva.

Știați că există oameni pregătiți, profesori, avocați, oameni cu studii superioare, care, astăzi, habar nu au că Romsilva administrează mai puțin de jumătate din pădurile României? Că mai mult de jumătate, acolo unde s-a tăiat lemn pe rupte, aparține proprietarilor privați? Că în parcurile naturale și naționale există zone, în care cu aprobarea Gărzii Forestiere, se poate exploata lemn? Este vinovată Romsilva de faptul că legislația permite acest lucru?

Toate studiile de specialitate susțin că numărul hectarelor de pădure crește de la an. Este adevărat că la o anumită vârstă, exceptând ariile strict protejate, copacii trebuie tăiați și înlocuiți cu puieți tineri. Mai mult, România are nevoie de lemn. Unua dintre activitățile Romsilva este vânzarea lemnului. Dar, totul, este făcut în baza unei legislații stricte și a unor hotărâri luate la nivel guvernamental!

Nu pot să nu reamintesc despre  modul în care aceleași ONG-uri se opun, cu obstinație, iresponsabil, vânării, strict limitate, a unor specii de animale, precum ursul. Există cazuri, nu puține- numărul urșilor fiind  mult mai mare decât permite, în anumite perioade de timp, habitatul natural- în care se ajunge la situații inimaginabile. Ciobanii, țaranii de la marginea pădurilor se confruntă cu aceștia care aflați în căutare de hrană, decimează și amenință totul în calea lor! Sunt cazuri în care urșii sunt otrăviți și mor în chinuri groaznice! Cine este mai important: omul sau animalul? Nu este oare mai logic să fie permisă vânarea unui număr limitat de urși, în urma unei analize pertinente și bine documentate,  iar cu banii obținuți în urma vânătorii să se asigure nu numai spațiu necesar, dar și hrană suficientă pentru cei rămași? Ipocrizia noastră, a românilor, depășește, însă, orice barieră! Ne dăm apărătorii animalelor, dar le condamnăm la înfometare și, uneori, la moarte în chinuri groaznice!

Actualul directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, un profesionist redutabil, a înțeles rapid că Regia trebuie să reacționeze. Nu prin scandaluri sau procese la adresa valului de minciuni ce vizează Romsilva, ci printr-o comunicare amplă, fermă și argumentată, în care toți cei interesați să aibă acces (și) la informațiile oferite de Romsilva. Care, de multe ori, trebuie spuse tranșant.

De altfel, chiar săptămâna trecută, peste 20 de jurnaliști au făcut o vizită la Direcția Silvică Bacău, vizită cu tematica “Lemnul: de la sămânță la materie primă pentru industrie”.

O deschidere (totală) față de mass-media în care Gheorghe Mihăilescu a arătat că Romsilva trebuie pe lângă volumul uriaș de muncă al angajaților săi, să și comunice, punctual, rezultatele/roadele acestei munci. Vizita a început cu o deplasare la plantajul de molid din cadrul Ocolului Silvic Fântânele, fiind urmată de una, la o suprafață regenerată artificial, într-o cultură specializată pentru producerea pomilor de Crăciun. A urmat o vizită la parchetul Partizii 34 de la același ocol silvic, unde au fost prezentate modul de aplicare a tratamentelor silvice, promovarea regenerării naturale, evaluarea masei lemnoase și procesul tehnologic de recoltare a lemnului. Nu în ultimul rând, jurnaliștii prezenți au făcut o deplasare la uscătoria de semințe din cadrul Ocolului Silvic și au vizitat depozite unde se sortează lemnul și se constituie lotul pentru licitație. Vizitarea Rezervației Naturale Runc a reprezentat o uriașă încântare pentru cei prezenți care s-au putut bucura de priveliștea sălbatică a unui peisaj de vis.

Deschiderea față de mass-media este de salutat, chiar dacă și în domeniul presei nu se caută doar adevărul în contextul unor, vizibile și evidente, interese majore. Până la urmă, să nu uităm, și presa reprezintă un business! Nu ai voie, însă, să depășești un cod deontologic elementar în care adevărul trebuie să primeze de fiecare dată!

Pariul recredibilizării Romsilva poate fi câștigat doar prin deschidere (informațională) față de cetățeni! În mod cert actualul director general și implicit Romsilva vor fi atacați în continuare. Decredibilizarea face parte dintr-un plan/peisaj funest al unor interese uriașe. Important este, însă, să-ți respecți profesia și să duci, până la capăt, lupta pentru apărarea pădurilor României.

O uriașă bilă albă și pentru ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, unul dintre cei mai implicați miniștri ai Guvernului Dăncilă, cel care a impus standarde înalte de performanță Romsilva și care este un fin cunoscător al situației reale din pădurile României!

Iulian Badea

Citește și
2 Comentarii
  1. Nic spune

    Ca fost angajat in functia de inginer la o firma de exploatari pot sa scriu o brosura cum se acopera lipsurile si cum se transporta lemnul ilegal cu acte. Complicii principali sunt padurarii cu sefii de district dar si garda forestiera, ciocanul de marcat facut ilegal, etc. Cu un aviz poti face si 3 transporturi. Dar poti zice ceva fara sa te temi de viata ta? Toti te stiu daca spui ceva si nu mai ai acces la un loc de munca in sistem.
    Adresa de email nu contine numele meu pt ca am vorbit o data si cei de la Bucuresti au sunat la patronas sa il avertizeze ca stiu ce drepturi am.
    Protejatii pe cei cu studii de specialitate din cadrul societatilor si va protejati si padurile.

    1. Enache Alexandrina spune

      Încrengăturile la orice nivel au interese personale și îmbogățirea prin orice mijloace. Păcat că poporul român suferă și mulți nu văd

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.