Senatorii au decis: Diaspora va vota timp de trei zile!
Proiectul legislativ privind votul în Diaspora a fost adoptat luni de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru”, după ce s-au dat două voturi. La primul, proiectul nu întrunise numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat. Potrivit iniţiativei legislative, votul în străinătate se va desfăşura pe parcursul a trei zile, iar alegătorii care au stat la coadă până la ora 21.00, când se închid secţiile de vot, vor putea vota până la ora 23.59, cu condiţia ca aceştia să fie în incinta secţiilor de votare la ora 21.
Propunerea legislativă a fost adoptată, în procedură de urgenţă cu 75 de voturi pentru, niciun vot „împotrivă” şi 9 abţineri. Iniţial, propunerea legislativă picase deoarece nu întrunise numărul necesar de voturi pentru adoptare. Adică, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru”, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică. Votul a fost reluat ulterior, înregistrându-se 75 de voturi „pentru”.
Astfel, românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. Alegătorii care au stat la coadă până la închiderea secţiilor de vot, vor putea vota până la ora 23.59, cu condiţia ca aceştia să fie în incinta secţiilor de votare la ora 21.„La ora 21:00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. (…) Alegătorii aflaţi în situaţiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23:59”, potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006 .
O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.
De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, considerându-se că un candidat nu îşi poate finanţa singur campania electorală.
Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.