Theresa May îl pune la punct pe Donald Trump

0

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat luni că sunt ”total inacceptabile” declaraţiile preşedintelui american Donald Trump privind alesele americane democrate, pe care le-a invitat duminică ”să se întoarcă” de unde au venit, relatează AFP şi Reuters.

Theresa May „este de părere că limbajul care a fost utilizat pentru a vorbi despre aceste femei este total inacceptabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al liderei conservatoare, de obicei foarte măsurată în criticile sale faţă de preşedintele american, care însă nu a scutit-o niciodată de afirmaţii într-un astfel de registru.

„De ce nu se întorc în aceste locuri absolut precare şi infestate de criminalitate de unde vin pentru a le ajuta şi a le îndrepta? Şi apoi să revină şi să ne arate cum se face”, a postat duminică pe Twitter miliardarul republican, fără a furniza niciun nume.

El făcea foarte probabil referire la tinere alese în Congres, precum Alexandria Ocasio-Cortez din New York, Ilhan Omar din Minnesota, Ayanna Pressley din Massachusetts şi Rashida Tlaib din Michigan.

Criticile Theresei May intervin după furtuna diplomatică de săptămâna trecută, provocată de publicarea în presă a unor telegrame diplomatice confidenţiale în care sunt prezentate afirmaţii puţin măgulitoare ale ambasadorului britanic la Washington, Kim Darroch, faţă de Donald Trump.

Kim Darroch a apreciat că Casa Albă este „ineptă”, iar Donald Trump a replicat cu apelativul „imbecil pretenţios”, precizând că nu va mai avea contact cu el.

Furios, preşedintele american şi-a reiterat şi atacurile împotriva Theresei May şi a modului în care gestionează ea Brexitul. „I-am spus Theresei May cum să obţină un acord dar ea a procedat în modul ei ridicol, incapabilă să-l obţină. Un dezastru!”, a declarat el, într-un moment în care Marea Britanie se pregăteşte de ieşirea din UE.

Ambasadorul britanic şi-a anunţat demisia miercuri, considerând că este „imposibil” să-şi deruleze activitatea în continuare în acest post.

Theresa May, care a demisionat din funcţie la începutul lui iunie, va ceda frâiele guvernului britanic săptămâna viitoare succesorului său, al cărui nume va fi cunoscut pe 23 iunie. Fostul ministru de externe Boris Johnson este favorit în faţa actualului şef al diplomaţiei ţării, Jeremy Hunt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.