Propunerea Ursulei von der Leyen: un nou pact al statelor UE privind migrația!

0

Viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri la Roma că le va propune statelor Uniunii Europene un nou pact privind migraţia, după ce Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru a forţa relocarea migranţilor salvaţi pe Mediterana către alte state ale UE, informează agenţia EFE.

”Doresc să propun un nou pact în materie de imigraţie şi azil. Avem nevoie de o nouă soluţie”, a declarat Von der Leyen la conferinţa de presă ulterioară întrevederii cu premierul italian Giuseppe Conte.

Ursula von der Leyen a menţionat că obiectivul său este ca blocul comunitar să ajungă la un acord eficient şi uman, care să implice repartizarea între statele UE a sarcinii căreia acum trebuie să-i facă faţă ţările cele mai expuse din punct de vedere geografic fluxurilor migratorii, precum Italia, Spania sau Grecia. ”Este esenţială garantarea solidarităţii, dar aceasta nu este niciodată unilaterală”, a indicat Ursula von der Leyen, care va prelua pe 1 noiembrie preşedinţia Comisiei Europene.

La rândul său, premierul Giuseppe Conte a cerut revizuirea regulamentului Dublin (ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în UE), astfel încât toate statele UE să primească migranţii ce debarcă pe coastele Europei, potrivit Agerpres.

Întrucât navele diferitelor ONG continuă pe Mediterana în apropierea Libiei operaţiunile de preluare a migranţilor care doresc să ajungă în Europa, Italia şi Malta şi-au închis porturile pentru aceste nave care încearcă să debarce migranţii în porturi europene, autorizând acostarea lor numai după ce, prin înţelegeri punctuale pentru fiecare caz în parte, state din UE au acceptat să preia respectivii migranţi. Aceste două ţări au cerut în mod repetat stabilirea unui mecanism permanent de redistribuire a refugiaţilor între statele blocului comunitar.

În prezent în apropierea insulei italiene Lampedusa aşteaptă nava ONG-ului german Sea Eye, cu 40 de migranţi la bord, iar ONG-ul spaniol Open Arms a anunţat că a salvat în ultimele zile pe Mediterana 124 de migranţi pe care, de asemenea, aşteaptă să-i debarce într-un port sigur din UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.