O  provocare realizată de PNL Sector 2: înființarea unui Centru Educațional care vine în sprijinul părinților și al copiilor din sectorul 2, dar şi din București!

Înființarea unui Centru Educațional în sectorul 2 reprezintă, din start, un demers salutar. Liderul PNL Sector 2, profesoara Monica Cristina Anisie și viceprimarul liberal al Primăriei Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, au dezvoltat împreună cu ceilalți membri și simpatizanți ai filialei un proiect educațional ambițios în sprijinul copiilor din sectorul 2 și nu numai din acest sector.

Practic, toți elevii din București pot beneficia în cadrul acestui Centru Educațional de o pregătire adecvată, gratuită, pentru examenele naționale, Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a și Bacalaureat, dar și pentru concursuri și olimpiade naționale. Aproximativ 84 de profesori din învățământul preuniversitar, membri PNL, vor acorda copiilor din București sprijinul necesar construirii unui parcurs educațional corect.

Dincolo de vorbe și declarații electorale rămân, însă, faptele concrete. Iar noul lider al PNL Sector 2, Monica Cristina Anisie, care este de peste 20 de ani profesoară de limba și literatura română, nu a putut să nu se implice într-un proiect educațional de o asemenea amploare. Susținut de un profesor de matematică, viceprimarul Dan Cristian Popescu, acest demers nu are cum să nu reușească. Pentru prima dată, după mulți ani, Filiala PNL Sector 2 are, prin liderii săi, o viziune unitară inclusiv în domeniul educațional. Și acest aspect, o echipă credibilă și eficientă, nu are cum să nu-i bucure pe toți cei care au așteptat o normalitate de bun-augur la PNL Sector 2.

Vă prezentăm, în continuare, două interviuri despre acest subiect cu președintele PNL Sector 2, Monica Cristina Anisie, respectiv viceprimarul liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

 

Monica Cristina Anisie (președinte PNL Sector 2): Îi aștept, cu mare drag, pe cât mai mulți cetățeni ai Capitalei să se alăture proiectului nostru

 Doamnă președinte Monica Anisie, filiala pe care o conduceți, PNL Sector 2, își propune realizarea unui ambițios proiect educațional care se va adresa copiilor din sectorul 2 și din Capitală. Care au fost motivele care au stat la baza demarării acestuia?

Filiala Sectorului 2 a Partidului Național Liberal va realiza, începând cu acest an școlar, un proiect educațional în sprijinul copiilor din sectorul 2 și nu numai din acest sector. De ce ne-am gândit la demararea acestui proiect educațional? Pentru că PNL are o importantă resursă umană, preponderent din domeniul educației. Sunt 84 de profesori din învățământul preuniversitar, afiliați la noi la partid și șapte profesori universitari, și ne-am gândit că, în felul acesta, putem să îi ajutăm pe copiii din sectorul 2, dar și pe cei din alte sectoare, porțile proiectului fiind, de altfel, deschise pentru copiii din toată Capitală.

Această resursă umană este, după cum știți, foarte bine pregătită, fiind profesori foarte cunoscuți la nivelul Bucureștiului și nu numai, sunt inspectori școlari, inspectori din cadrul Ministerului Educației, profesori cu experiență în propunerea de subiecte la examenele de Evaluare Națională, dar și Bacalaureat. Avem în vedere atât disciplina de limbă și literatură română, dar și matematica, fizica, istoria și chimia, disciplinele socio-umane sau informatica, obiecte de studiu pe care elevii le susțin atât la examenul de Bacalaureat, dar și la Evaluarea Națională.

Acest Centru Educațional se va numi Educația la 2 sau Educația la pătrat pentru că ne dorim să devină și un Centru de (re)creație activă pentru copiii din sector.

Înființarea acestui Centru Educațional la nivelul sectorului 2 are vreo legătură cu faptul că Monica Anisie, noul lider al organizației de sector, este profesor de limba și literatură română?

Este adevărat,  sunt profesor de limba și literatură română și am o vastă experiență în domeniul acesta. Dar și în ceea ce privește administrația centrală. Am fost, de altfel, inspector, director în Ministerul Educației și, nu în ultimul rând, secretar de stat în acest minister. Cred că am coagulat în jurul meu foarte multe persoane și, evident, energii pozitive, eu iubesc foarte mult copiii și niciodată nu am renunțat la profesia mea, indiferent de funcția administrativă ocupată într-un moment sau altul.

Am avut chiar o experiență care m-a impresionat. Eram secretar de stat în Ministerul Educației  dar, în același timp, eram și profesoară de română și diriginte la clasa a V-a. După ce s-a încheiat anul școlar, un părinte a venit la serbare și mi-a spus: ,,Doamna diriginte, vreau să vă cer iertare pentru că, la începutul anului școlar, am gândit în felul următor: s-a zis cu orele de română ale copilului meu! Doamna nu o să vină, fiind ocupată la minister, mai este și diriginte, s-a încheiat cu clasa a V-a pentru copilul meu! Nu numai că ați venit la ore, mi-a mai spus, dar ați făcut mai mult decât ceilalți profesori care nu dețin alte funcții!” Este o satisfacție uriașă pentru un profesor să audă de la părinții elevilor săi asemenea cuvinte!

Cu riscul de a mă repeta, vreau să vă spun că iubesc mult această profesie, iubesc copiii, am și eu un copil, și mi-am dorit întotdeauna ca un profesor să-și dedice viața rezultatelor pe care le va vedea în timp prin copiii cărora le construieşte viitorul!

Unii dintre elevii mei sunt acum finii mei, le-am botezat copiii, mai mult, am păstrat o relație de prietenie cu elevii mei pe care i-am educat pentru a reuși în viață.

Asta îmi doresc și de la acest Centru Educațional pe care îl deschidem, așa cum am spus, în cadrul Filialei Sectorului 2 al PNL: să ajutăm la construcţia unui parcurs educaţional corect şi eficient pentru elevii sectorului 2 şi nu numai!

 „Vom realiza, gratuit, voluntar, o pregătire adecvată pentru examenele naționale, evaluare și bacalaureat, dar și pentru olimpiade”

Când începe recrutarea efectivă a tinerilor, parte integrată a acestui proiect, și ce vă propuneți prin acest Centru Educațional?

Trebuie să vă spun că, în această perioadă, noi realizăm o campanie de recrutare a tinerilor, a copiilor, care își doresc să participe la acest proiect. Grupul nostru țintă nu este reprezentat doar de copiii din sectorul 2, ci de orice copil și grup de copii din Capitală care dorește să participe la cursurile realizate în mod gratuit şi profesionist la acest Centru Educațional.

Am mai avut, în sectorul 2, un proiect de succes, la care de altfel veneau părinți din sector şi solicitau consiliere în ceea ce privește parcursul educațional al copiilor. De aceea, acum, prin acest nou proiect, ne-am gândit să realizăm o pregătire adecvată pentru examenele naționale, Evaluare Naţională și Bacalaureat, dar și pentru olimpiade şi concursuri şcolare, pentru că, așa cum v-am spus, avem profesori foarte bine pregătiți. Mai ales că totul este gratuit și este realizat, exclusiv, în interesul copiilor din București. Profesorii vor veni și preda voluntar.

Cum va fi defalcat, doamnă Monica Anisie,  acesta, pe etape?

Începând cu data de 9 septembrie, când începe propriu-zis anul școlar pentru elevi, realizăm această campanie de recrutare a copiilor și de informare a cetățenilor din sectorul 2, și nu numai, pe marginea acestui proiect. Campania de recrutare se va încheia pe data de 1 octombrie. Facem o campanie în media, dar și pe diverse canale. Părinții vor fi informați de faptul că un asemenea proiect a fost realizat în sprijinul elevilor şi părinţilor.

Nu ne dorim să intrăm, la capitolul informare, la nivelul școlilor și liceelor, pentru a nu se da naștere unor interpretări politice ale demersului nostru. Ne dorim să promovăm, însă, ideile liberale și copiii trebuie să creadă că mai există valoare, respect și dreptate în această țară.

Asta este, până la urmă, misiunea mea de profesor. Noi, profesorii, trebuie să înțelegem că suntem niște misionari şi că vom construi viitorul naţiei prin cei pe care îi formăm..

Perioada de recrutare a tinerilor care vor să participe la aceste activități este între 9 septembrie și 1 octombrie, iar pe 5 octombrie vom deschide, în mod oficial, Centrul Educațional. Apoi vom realiza ore gratuite de pregătire suplimentară pentru Evaluare Națională și Bacalaureat, dar şi pentru olimpiade și concursuri.

Vom realiza, de asemenea, ore de consiliere și orientare școlară pentru că atât elevii, cât și părinții, au mare nevoie în ziua de astăzi, de construcția unui parcurs educațional corect pentru copiii lor. Se vorbește foarte mult, din păcate, s-a dat, de altfel, și un Ordin de ministru, ca toți elevii care vor lua note sub cinci la evaluarea națională trebuie să meargă spre învățământul profesional. Ce vrem să facem? Să facem un învățământ profesional de foarte slabă calitate?

De ce consideră părinții o rușine ca un copil să învețe într-un sistem de învățământ profesional?

Noi, toți părinții, ne dorim de la copiii noștri să-și construiască un parcurs educațional corect. Și trebuie ajutat fiecare copil să-și înțeleagă potențialul corect. Din păcate, părinții fug, astăzi, de învățământul profesional pentru că nu se înțelege menirea acestui învățământ profesional dual.

În 2011, împreună cu domnul ministru Funeriu, am revigorat acest învățământ profesional. Mai mult, cât timp am fost secretar de stat, în anul 2016, am făcut pași semnificativi în această direcție. Învățământ profesional dual este foarte important și, obligatoriu, trebuie să se implice și agentul economic. 75% din activitatea tânărului care este înscris în învățământul profesional dual trebuie să se petreacă, în practică, la agentul economic. Agentul economic care vine și susține această educație pentru elevi tocmai pentru a putea avea, mai târziu, pe piața muncii un om bine pregătit. Este o investiție care aduce plus-valoare.

„Activități de susținere, cu personal specializat, şi pentru copiii cu cerințe educaționale speciale”

Copiii cu cerințe educaționale speciale, nu numai cei din sectorul 2, au fost uitați de cei mai mulţi dintre decidenţi. Se adresează acest Centru Educațional și acestora?

Pe lângă aceste activități de consiliere și orientare școlară, vom avea și activități de susținere, cu personal specializat pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Acești copii sunt respinși de societate, părinții lor trăiesc o adevărată dramă și au nevoie de susținere. Atunci când am fost secretar de stat, am lăsat la Ministerul Educației un pachet întreg care își propunea rezolvarea acestor aspecte, pachet care trebuia doar să fie aprobat. Din păcate, nici până astăzi, nu s-a realizat nimic!Vorbim de planuri cadru și programe adaptate nevoilor acestor copii cu CES.

Un aspect important este acela că ei dau aceleași examene naționale ca și un copil dintr-o școală normală. Ceea ce este absolut incorect!

Am avut grupuri de lucru în acea perioadă, am căutat soluții cu diferite asociații şi specialişti din din domeniu, am realizat împreună cu doamna deputat Adriana Săftoiu o întreagă discuție pe această temă și realizasem toate aceste materiale care trebuiau doar aprobate! Dacă acest lucru nu s-a considerat util, vom încerca noi, aici la Filiala Sectorului 2 al PNL, să acordăm sprijin familiei, dar mai ales copilului, în construirea unui parcurs educațional și pentru acești copii. Vorbim de sprijin specializat, atât în domeniul educației, cât și al sănătății!

Credeți că acest proiect, doamnă Monica Anisie, se va bucura de succes?

Cred cu tărie în acest proiect!

Consider că singura soluţie pentru România este: EDUCAŢIA!  De aceea, vreau să contruiesc alături de colegii mei un proiect pentru copii, părinţi şi profesori!

Îi aștept, cu mare drag, pe toți cetățenii sectorului 2 și nu numai să se alăture proiectului nostru. Repet, deschiderea noastră este pentru toți cetățenii din Capitală.

Mai mult, vreau să precizez faptul că, deși acest proiect se desfășoară sub egida PNL, nu îi obligă nimeni pe cursanți sau pe părinții lor să facă politică sau să se înscrie în partid. Noi facem acest lucru voluntar, din respect pentru părinți și copii.

La conducerea PNL Sector 2, să nu uităm, se află un profesor de română, eu, și un profesor de matematică, viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

Sunt convinsă că acest proiect va avea succes!

 

Dan Cristian Popescu (viceprimar PNL Sector 2): „Am susținut, prin toate demersurile noastre, Educația în acest sector”

 Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, ca  lider al PNL sector 2, care este aportul dvs în susținerea acestui proiect?

Proiectul pe care îl lansăm la sediul PNL Sector 2, în coordonarea doamnei Monica Anisie, președintele filialei, și a mea, vine, practic, în continuarea demersurilor făcute și la nivelul Administrației Publice Locale, de către consilierii liberali, printre care mă număr,  eu fiind, de altfel, și viceprimarul sectorului 2. Am susținut, prin toate demersurile noastre, Educația în acest sector. Am susținut investițiile în școli, având acum, la început de an școlar, 14 unități de învățământ reabilitate complet. Ele se „bat”, la capitolul dotărilor și al calității materialelor folosite, cu cele mai competitive și moderne unități de învățământ din Europa.

Academia Copiilor este un alt proiect lansat la nivelul sectorului 2, la care ați avut un aport semnificativ

Este adevărat că am promovat și susținut Academia Copiilor, un proiect amplu, cu cursuri după terminarea orelor, finanțat de Primăria Sectorului 2. Aceste ore suplimentare vin în completarea programei școlare pe care o pune la dispoziție Ministerul Educației. Din păcate, părinții și copiii resimt nevoia unor cursuri suplimentare, pentru că modul în care Ministerul Educației organizează învățământul are serioase carențe. Ne-am fi dorit ca, în cadrul școlii, copiii să facă tot ce este necesar pentru a nu mai sta, după ore, la alte cursuri și meditații sulimentare.

Pentru că se resimte acut această nevoie pe piața educației, Primăria Sectorului 2, prin consilierii PNL, a promovat acest program care are, astăzi, 37000 de copii înscriși, care vor participa, de altfel, la cea de-a doua ediție a Academiei Copiilor.

Văd, după multă vreme, domnule Dan Cristian Popescu, o viziune unitară la nivelul filialei PNL Sector 2. Cum comentați?

Așa cum spuneți, vorbim astăzi, până la urmă, de o viziune unitară pe care noi, cei de la PNL Sector 2, o filială condusă, în majoritate, de profesori, o avem. Vedem principala lacună a societății în care trăim, lipsei educației de calitate. Această lipsă se simte acut în toate domeniile, de la lipsa specialiștilor până la politicieni slab pregătiți, și credem că orice implicare în această direcție este una benefică. De aceea mulțumesc și eu colegilor care, voluntar, vor tine aceste cursuri și vor contribui la ameliorarea acestui aspect esential în viața oricărei comunități: educația.

I. Badea

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.