Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva protestează pe 24 septembrie în fața Parlamentului
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, singura organizație sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, având un număr de peste 15.000 de membri, organizează în data de 24 septembrie 2019 la sediul Camerei Deputaților, între orele 10:00 – 14:00, o adunare publică pentru a aduce un omagiu celor 5 silvicultori care în ultimii ani și-au dat viața apărând pădurea și pentru susținerea următoarelor revendicări:
Se solicită Parlamentului și Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorității personalului silvic, având în vedere creșterea presiunii asupra pădurii și intensificarea cazurilor de agresiune de o violență fără precedent asupra personalului silvic.
În ultimele zile au avut loc trei evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, alți doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea, iar pădurarul Fratean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcția Silvică Cluj, a fost agresat și amenințat cu cuțitul de trei infractori sancționați în repetate rânduri pentru tăiere și sustragere ilegală de arbori.
Apărând pădurea, în ultimii ani 5 pădurari au fost omorâți (pădurar Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriță Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Brașov, pădurar Răducu Gorcioaia – Iași), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).
Începând din anul 2017 și până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale.
Se solicită Camerei Deputaților modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic și a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic. Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare și asigurarea unor condiții decente de muncă și salarizare pentru întreg personalul silvic.
Se solicită Camerei Deputaților respingerea Proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, prin care se urmărește legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 contravine prevederilor art.135 alin.(2) lit. b) și d) din Constituție, care consacră cu titlu de obligație în sarcina statului protejarea intereselor naționale în activitatea economică (…), precum și exploatarea resurselor naturale, în concordanță cu interesul național.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Constituția României, care statuează la art. 136 că proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, care la art. 34 prevede că terenurile forestiere proprietate publică a statului nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate sau al vreunui dezmembrământ al acestuia.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 încalcă Legea nr. 287/2009 – Codul Civil, care la art. 861 – Caracterele dreptului de proprietate publică, prevede că bunurile proprietate publică sunt inalienabile, imprescriptibile și insesizabile.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019, în forma actuală, favorizează derapajele funcționale ale instituțiilor statului. Pădurile României sunt un bun de interes public, național şi european. Tratarea şi exploatarea fondului forestier fără a se avea în vedere interesul naţional, este contrară interesului Statului Român și societății, aducând grave prejudicii securității naţionale.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 transformă o lege de reconstituire a dreptului de proprietate (Legea nr. 1/2000), într-o lege neconstituțională de împroprietărire fără drept a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești și a unităților de cult.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 creează posibilitatea ca orice persoană juridică să formuleze cereri de constituire a dreptului de proprietate, chiar dacă titlurile de proprietate au fost anulate prin hotărâri judecătorești rămase definitive.
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 a primit aviz negativ din partea Guvernului României
Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019 nu are, conform Legii nr. 248/2013, avizul Consiliului Economic și Social.
Pentru respingerea acestui Proiect de lege Federația Silva a făcut zeci de demersuri la Camera Deputaților, Comisia pentru agricultură și silvicultură, Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaților, la Senatul României, Comisia juridică, Comisia pentru mediu, Comisia pentru administrație publică, Comisia pentru apă și păduri, Comisia pentru agricultură din Senatul României, la Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, precum și la Guvernul României.
Urmare demersurilor și acțiunilor de protest susținute de Federația Sindicatelor Silva, Guvernul României ne-a comunicat oficial că nu susține Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019.
Conform evaluării administratorului fondului forestier proprietate publică a statului transmisă Ministerului Apelor și Pădurilor, în cazul legiferării Pl-x nr. 9/2019 de modificare și completare a Legii nr. 1/2000, Statul Român va pierde o suprafață de peste 650.000 ha de păduri, cu care vor fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești și unitățile de cult.
Efectul social va fi dispariția a peste 3.000 locuri de muncă.
Paguba produsă patrimoniului public al statului prin legiferarea Pl-x nr. 9/2019 de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 este evaluată între 3 miliarde Euro (la un preț de valorificare de 5.000 euro/ha) și 6,5 miliarde Euro (la un preț de valorificare de 10.000 euro/ha).
Se solicită Camerei Deputaților respingerea Propunerii legislative PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Prin legiferarea acestei inițiative, proprietatea publică a Statului român se va diminua cu o suprafață de peste 1.200.000 ha păduri care vor rămâne fără administrare și fără pază. Solicităm respingerea acestui proiect de lege întrucât încalcă art. 136 din Constituția României, care prevede la alin. (2): ”proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale”.
Acest proiect de lege reglementează că ”Fondul forestier, proprietate publică a statului se compune din terenurile forestiere ce au aparținut în proprietate publică Statului român anterior 1948”, fără a se ține măcar seama că Statul român, prin administratorul pădurilor statului, a achiziționat în ultimii ani mii de hectare de păduri.
Paguba produsă domeniului public al statului prin legiferarea Pl-x nr. 361/2019 va fi cuprinsă între 6 -12 miliarde Euro (având ca referință un preț de piață de 5.000 euro/ha, respectiv de 10.000 euro/ha). Pe termen lung, pe lângă paguba menționată mai sus, bugetul de stat va fi prejudiciat cu sume importante pe care statul le-ar fi încasat anual din administrarea celor peste 1.200.000 ha păduri.
Efectul social va fi dispariția a peste 5.000 locuri de muncă.
Se solicită Parlamentului României respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmărește legiferarea interzicerii exportului de buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 01.01.2020.
O astfel de reglementare va conduce în mod cert la falimentarea sectorului silvic din România.
Se solicită Parlamentului României înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri.
Pădurile sunt și trebuie să rămână un bun de interes strategic pentru România.
Se solicită Parlamentului României consultarea reală a tuturor sindicatelor, federațiilor și confederațiilor sindicale la modificarea și completarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social.
Se solicită Parlamentului României elaborarea unui cadru legislativ adecvat pentru asigurarea stabilității funcționării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului.
Se solicită Parlamentului României elaborarea și adoptarea de legi coerente și aplicabile, conforme cu realitățile și necesitățile sectorului silvic. Sectorul silvic din România are nevoie mai mult ca oricând de legislație pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcții ale pădurilor – funcția socială, funcția economică și funcția ecologică.
La adunarea publică din data de 24 septembrie 2019 organizată de Federația Sindicatelor Silva în fața sediului Camerei Deputaților, au fost invitați să participe alături de silvicultori din întreaga țară: domnul Klaus Werner Iohannis – Președintele României, doamna Viorica Dăncilă – Prim Ministru al Guvernului României, domnul Teodor Meleșcanu – Președintele Senatului României, domnul Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților, domnul Alexandru Stănescu – Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, domnul Ioan Deneș – Ministrul Apelor și Pădurilor, domnul Gheorghe Mihăilescu – Director General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, domnul Ion Popescu – Președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian și reprezentanți ai unor organizații sindicale și profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.
Revendicările susținute de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop redarea demnității profesiei de silvicultor, reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate, întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, salvarea pădurilor României de la distrugere precum și consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului.
Lider
ing. Silviu Geană