Boris Johnson primește o grea lovitură! Suspendarea parlamentului britanic, ilegală!

Curtea Supremă din Regatul Unit a dat marţi, cu un verdict în unanimitate, o decizie împotriva premierului britanic conservator Boris Johnson, considerând ilegală suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni, transmite EFE.

Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.

Judecătorii au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâniînainte de Brexit, este ”ilegal, nul şi neavenit”.

”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.

Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens lideriidiverselor partide politice ”de urgenţă”.

Liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.

Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.

”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.