Maria Grapini, desemnată raportor principal pentru FEAD și managementul traficului aerian european!

0

Europarlamentarul Maria Grapini a început luna octombrie, cu dreptul.

Românca a fost desemnată raportor principal la raportul special privind Fondul de Ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane – FEAD, dar și raportor din partea Grupului S&D la raportul special privind Programul de cercetare privind managementul traficului aerian în cerul unic european.

“Sunt conștientă de noile responsabilități primite, de importanța acestor rapoarte europene cu impact major în întreaga Uniune, mulțumesc pentru încrederea din partea colegilor! Mă bucur să pot contribui în domenii atât de sensibile, FEAD spre exemplu vizează cele mai defavorizate persoane din Europa, care au nevoie urgentă de sprijin și implicare comună. FEAD este categoric un instrument de politică destinat combaterii sărăciei, care finanțează în principal sprijin alimentar. Dintre cele 24 de state membre care au optat pentru programe operaționale de tipul I, 10 furnizează exclusiv ajutor alimentar și un stat furnizează doar sprijin material. Celelalte state membre furnizează atât ajutor alimentar, cât și asistență materială. Per ansamblu, programele operaționale de tipul I reprezintă 97,5 % din bugetul total al FEAD. Sprijinul alimentar constituie doar 83,5 % din bugetul total al FEAD și 90 % din acest ajutor alimentar a fost distribuit în cinci state membre: Franța, Italia, Polonia, România și Spania!”, a transmis, de la Bruxelles, Maria Grapini.

În afară de alimente, asistența acordată include îmbrăcăminte și alte articole esențiale pentru uz personal, de exemplu, încălțăminte, săpunuri și șampon. Autoritățile naționale pot sprijini, de asemenea, acordarea de asistență nematerială celor mai defavorizate persoane, pentru a le ajuta să se integreze mai bine în societate. FEAD va ajuta persoanele defavorizate să facă primii pași pentru a scăpa de sărăcie și excluziune socială.

Cât despre cercetarea privind managementul traficului aerian în cerul unic european, europarlamentarul Maria Grapini va gira un program de modernizare tehnologică, cunoscut sub denumirea de „proiectul SESAR” (Programul de cercetare privind managementul traficului aerian în cerul unic european).

“SESAR urmărește armonizarea și modernizarea sistemelor și a procedurilor specific în întreaga Europă, prin promovarea dezvoltării și a implementării coordonate a mai multor tehnologii și concepte operaționale. Proiectul SESAR este structurat pe trei etape: faza de concepție (constând în elaborarea Planului general european de management al traficului aerian în scopuri de modernizare), faza de dezvoltare (crearea bazelor tehnologice necesare) respective faza de punere în practică (instalarea noilor sisteme și proceduri în mediul operațional). E o responsabilitate majoră și, în calitate de raportor principal al Parlamentului, voi negocia cu colegii din toate grupurile politice, apoi voi negocia instituțional, astfel încât să existe o îmbunătățire concretă în cele două domenii!”, a conchis noul raportor român, Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.