Decizia lui Macron de a bloca negocierile de aderare la UE pentru Macedonia de Nord și Albania, criticată dur

0

Un articol al board-ului editorial al Financial Times critică decizia lui Emmanuel Macron de a bloca începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord și Albania.

Veto-ul lui Emmanuel Macron împotriva deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, săptămâna trecută, ar putea fi o eroare istorică, care slăbește Europa și îi subminează aspirațiile de a deveni o putere geopolitică, scrie Financial Times.

De fapt, subliniază FT, decizia Franței a lăsat blocul comunitar fără unul dintre instrumentele sale de politică externă, a subminat încrederea în promisiunile sale și a destabilizat zona balcanilor.

Macedonia de Nord și Albania primiseră o undă verde provizorie anul trecut, dar anul acesta, Franța a spus în mod repetat: ”Non!”.

Asta în ciuda faptului că ambele țări au făcut eforturi semnificative pe calea reformei, cea solicitată chiar de UE.

Macedonia de Nord, spre exemplu, a acceptat un compromis cu Grecia privind schimbarea numelui țării, care i-a nemulțumit pe naționaliști.

Premierul Zoran Zaev, un reformist adevărat, potrivit FT, a arătat un mare curaj și a investit capital politic, iar acum ar putea să își piardă funcția, după ce UE a refuzat să își asume promisiunile.

Argumentele lui Macron pentru decizia luată sunt două. Primul este că UE trebuie să-și întărească instituțiile și politicile actuale înainte de a primi noi membri. Al doilea este acela că procesul de extindere este problematic, oferă noilor membri beneficii din start și nu permite eventuala corectare a regreselor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.