Inundații fără precedent în Veneția

Veneţia a fost inundată marţi seară de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, turiştii înaintând cu greu pe străzile inundate pentru a se adăposti, în timp ce un vânt puternic a provocat valuri în Piaţa San Marco, relatează BBC.

Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, iar alarma pentru inundaţii a sunat de-a lungul canalelor oraşului italian, a anunţat centrul de monitorizare a fluxului. ”În prezent are loc un flux excepţional de ridicat. Toată lumea a fost mobilizată pentru situaţia de urgenţă”, a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.

Din 1923, când au început să fie făcute măsurători, doar o singură dată apa a atins un nivel mai ridicat, de 1,94 metri, în 1966.

În timp ce personalul serviciilor de urgenţă a început să verifice pagubele produse pe canale, presa italiană a relatat că un localnic de 78 de ani a fost ucis prin electrocutare, atunci când casa i-a fost inundată. Garda de coastă a suplimentat numărul bărcilor, pentru a fi folosite ca ambulanţe, potrivit news.ro.

Mesele şi scaunele pentru aperitive pluteau pe alei, în întuneric, alături de umbrele răsturnate, în timp ce apa a intrat şi în cele mai înalte cizme. Taxiurile de apă care au încercat să lase oamenii la hotelurile istorice de pe Grand Canal au descoperit să intrările erau inundate, iar clienţii au fost ajutaţi să intre pe ferestre.

Primarul a informat că nu va declara stare de urgenţă în oraş. Inundaţia excepţională, atribuită crizei climatice, ”este o rană care va lăsa un semn permanent”.

La somptuosul Gritti Palace, care de-a lungul deceniilor a fost gazda unor membri ai unor familii regale şi a unor celebrităţi, între care Ernest Hemingway, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, barul decadent a ajuns în mare parte sub apă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.