Eurodeputatul Ciuhodaru a organizat conferința „Neuroscience connecting Europe”. Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, prezentat în PE!

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru a fost joi gazda evenimentului „Neuroscience connecting Europe”, o dezbatere publică organizată la sediul Parlamentului European din Bruxelles special pentru prezentarea Centrului de Neuroştiinţe şi a Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. La conferinţă au fost prezenți medici de diferite specialităţi, psihologi, cadre universitare, cercetători şi alţi specialişti, reprezentând Centrul de Neuroexcelenţă din cadrul Spitalului Nicolae Oblu.

 Centrul de neuroexcelenţă al spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi beneficiază de un spaţiu de 3.000 metri pătraţi în care se concentrează cele mai bune şi mai performante tehnologii existente în lume pentru pacientul cu patologie neurologică sau neurochirurgicală.

În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate proiectele realizate precum şi cele aflate în curs de derulare şi implementare în cadrul spitalului din Iaşi.

Neurochirurgul Lucian Eva, directorul general al spitalului Nicolae Oblu, a precizat că această unitate medicală este unică ca structură şi concepţie în nord-estul României şi nu numai. Spitalul cuprinde ca specialităţi neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, terapie intensivă, neuroanestezie, neuroimagistică, neuroanatomie patologică.

Lucian Eba a mai spus că unitatea medicală pe care o conduce este centru de pregătire mondială, acreditat de AO Spine, o fundaţie privată care cuprinde peste 300.000 de membri, specialişti în domeniul chirurgiei spinale. „Noi suntem singurul spital din România care este girat de această asociaţie pentru a pregăti medici specialişti în această patologie”, a spus neurochirurgul ieşean.

Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European, medic de profesie, a punctat la rândul său:
„Eu cred că această întâlnire de astăzi este extrem de importantă pentru că neuroştiinţa va conecta Europa iar scopul nostru este să arătăm că se poate, că în Iaşi, România, un colectiv face ca lucrurile să se schimbe. Noi vrem să facem o reţea europeană pentru cercetarea şi tratamentul afecţiunilor neurologice în aşa fel încât fiecare cetăţean european să beneficieze de cele mai bune tratamente. Este nevoie de ghiduri de bună-practica, de ghiduri de aplicare, de aceleaşi tehnologii dar mai ales de existenţa unui singur standard pentru că este o temă extrem de actuală – accesibilitatea la sănătate, şi vă invit pe toţi la congresul european de neuroştiinţă de la anul, la Iaşi, să veniţi să vedeţi ce am dezvoltat ”.

Nancy vanHoylandt, preşedinta European Federation of Neurological Associations (EFNA), a felicitat colectivul de specialişti ieşeni şi a promis sprijinul Federaţiei.

Şi eurodeputatul Maria Grapini, prezent la eveniment, a declarat că va pleda, din postura sa de vicepreşedintă a Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor pentru bugetarea unor sume mai mari pentru cercetare în noul cadru financiar multianual, adăugând că deja a fost propusă o mărire cu 20% a fondurilor.

„Este important să arătăm că România are în toate domeniile specialişti extraordinari şi cetăţeanul român poate să se trateze acasă şi nu peste graniţe. Am susţinut întotdeauna că sănătatea şi educaţia sunt egal importante, sunt stâlpii de bază pentru a putea avea o societate dezvoltată”, a spus Maria Grapini.

”Astăzi am lansat punţi europene pentru că Iaşiul, oraş european, îşi doreşte să şi contribuie dar să şi beneficieze de ceea ce înseamnă resursele europene în cercetare, de specialişti europeni, de expertiză şi să arătăm că noi, cei care formăm specialişti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, putem deveni de asemenea un model de bune practici pentru întreaga Uniune Europeană”, a concluzionat eurodeputatul şi medicul Tudor Ciuhodaru

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.