Efectul de bumerang al ipocriziei politice
Declinul electoral al USR-PLUS nu surprinde. Mișcarea politică înființată de Nicușor Dan, la nivelul Capitalei (Uniunea Salvați Bucureștiul), transformată ulterior într-un partid național (Uniunea Salvați România), a reușit să capteze voturile unei importante părți a românilor, suprasaturată de abuzurile și aroganța clasei politice. Scorul electoral obținut de USR-PLUS, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, a reprezentat un boom semnificativ pentru cele două formațiuni nou-înființate. Mesajul politic al liderilor săi, eminamente anti-corupție, anti-Dragnea, anti-PSD, a prins semnificativ, în special în rândul electoratului tânăr, dar și în Diaspora. Gafele, bâlbele, tupeul cronic al liderilor PSD – iar Dragnea a reprezentat, de departe, simbolul tupeului absolut al unui lider politic, au fost fructificate la maximum de tinerii politicieni USR care, prin mesaj, implicare și reacții, au reușit să obțină, pe 26 mai, un scor de peste 20% în opțiunile de vot ale românilor.
Imediat, însă, în drumul spre prezidențialele din noiembrie-decembrie 2019, liderii USR-PLUS , conduși de prezidențiabilul Dan Barna, au început să piardă din turația electorală. A dispărut Dragnea din peisajul politic, iar liberalii, conduși de Iohannis, au luat fața scenei politice. Brusc, în peisajul electoral, au apărut dovezi că Barna și unii dintre colegii săi s-au dedulcit la afaceri cu bani europeni. Aparent legale, însă, de departe, imorale. Iar imaginea lui Barna, de apostol anticorupție, a început să își piardă claritatea, și pe fondul în care mulți votanți USR-PLUS au mers pe mâna președintelui Iohannis.
Înfrângerea în fața Vioricăi Dăncilă și neintrarea lui Barna în finala prezidențială au arătat, până la urmă, că alianța USR-PLUS și-a atins potențialul electoral maxim la alegerile din 26 mai. Fără filiale puternice, cu lideri care propovăduiesc mesaje radicale, demagogice, rupte de realitate, în care clișeele au înlocuit soluțiile reale, USR-PLUS începe să piardă, semnificativ, teren în competiția cu PNL și PSD. Mai mult decât atât, refuzul intrării la guvernare alături de PNL a reprezentat o uriașă bilă neagră pentru liderii USR-PLUS care au părut, chiar în ochii propriului electorat, ca lași și incapabili să-și asume responsabilitatea guvernării.
De altfel, în ultimii ani, la nivelul consiliilor locale și județene, dar și în Parlament, reprezentanții USR-PLUS s-au remarcat doar printr-o gargară interminabilă și o boicotare în lanț a tuturor proiectelor depuse de PSD și PNL. Ei au preferat numai să critice și să respingă, din fașă, orice proiect. Fie el bun sau rău!
Tehnica asta electorală nu putea să nu fie sancționată de electorat. Mai ales că electoratul USR-PLUS este unul extrem de citit și capabil să discearnă între demagogie și soluții pliate pe realitate. Este, de asemenea, evident că, dacă în cazul PSD și PNL, putem vorbi de un electorat tradițional, în cazul USR-PLUS, acesta este unul de conjunctură, cu o volatilitate uriașă de la un scrutin la altul.
Drumul spre alegerile locale și parlamentare se anunță dificil pentru USR-PLUS. Prevăd tensiuni între cele două partide, mai ales că nu înțeleg cum USR, un partid de trei ori mai mare decât PLUS, ca zestre electorală, acceptă o paritate de unu la unu pe liste, cu partidul lui Cioloș, o altă formațiune cu filiale mai mult pe hârtie.
Interesant este faptul că Dacian Cioloș a scos, în ultima vreme, capul de la cutie și vizează, deschis, preluarea conducerii USR-PLUS. Mai ales că, și în interiorul USR, Dan Barna este contestat extrem de virulent. Nu este exclus ca, în cazul listelor pentru locale și parlamentare, să asistăm la tensiuni semnificative în USR, dar și între USR și PLUS.
Personal, cred că, la parlamentare, USR-PLUS va obține cu greu un scor de 12-13%, fapt care îi va permite, totuși, să guverneze alături de PNL. La locale, însă, fără desemnarea unor candidați comuni cu PNL, USR-PLUS nu vor reuși să obțină prea multe primării mari și președinții de Consilii Județene. Va obține un număr bun de consilieri județeni și locali, dar cam atât.
Din păcate, liderii USR-PLUS vor continua aceeași linie politică radicală, populistă, ruptă de realitate, în tentativa de a se menține la un scor electoral cât mai mare. Vor sancționa dur orice greșeală a PNL, respectiv PSD. Din păcate, soluțiile lipsesc. Cel puțin eu, unul, nu am văzut vreuna prezentată! Și asta spune, din păcate, multe!
Clasa politică actuală, în care liderii USR-PLUS se regăsesc perfect, nu se va reforma prea curând. Toți, la unison, fac parte dintr-un peisaj politic funest, plin de cotloane urât mirositoare ale interesului personal și de gașcă politică. Ce păcat, însă, că românii, de 30 de ani, sunt mințiți, înșelați, sfidați, de așa-ziși lideri politici care nu pot vedea mai departe de propriul interes de partid.
Un editorial de Iulian Badea