„Statul de drept în Uniunea Europeană”, o nouă conferință (incitantă) organizată de Maria Grapini la PE

Share:

Astăzi, în Parlamentul European, a avut loc o conferință pe atât de importantă pe cât de controversată. Organizator și gazdă a fost europarlamentarul Maria Grapini.

Au participat eurodeputați din Franța, Belgia, Polonia, România, Cehia, directorul general și șeful de unitate de la OLAF, reprezentanți ai comisiei pentru afaceri constituționale, Pierre Ludovic- membru al cabinetului pe justiție, Didier Reynders,  avocați din baroul din Bruxelles, reprezentanți ai Reprezentanței Permanente a României la UE, Reprezentanța Permanentă a Ungariei la UE și au participat la dezbatere ca speakeri: Dan Nica, șeful delegației române S&D, MEP Domenec Ruiz Devesa, coordonatorul comisiei pentru afaceri constituționale din PE, Prof. Gregory Thuan Dit Dieudonne- avocat în baroul din Strasbourg,  reprezentând peste 60 de cazuri complexe pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor forumuri internaționale împotriva mai multor state membre, doamna Sarmiza Andronic, renumitul politolog prezent în spațiul public la emisiuni și dezbateri televizate cu subiecte sociale și politice, Răzvan Savaliuc, cunoscut în breasla presei pentru dezvăluirile, comentariile și analizele de specialitate, jurnalistul Marius Ghilezan și eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

Luari de cuvant incitante, intrebari si raspunsuri, dezbateri de idei si argumente, toate acestea au contribuit din plin la succesul unui eveniment organizat si de aceasta data fara cusur de europarlamentarul Grapini.

Concluzia europarlamentarului Maria Grapini a fost, ca de obicei, punctuala, pertinenta si argumentata:

”Sunt bucuroasă că am ales să fac această dezbatere. S-a dovedit că instituțiile europene mai au mult de făcut pentru transparență în deciziile luate, guvernele statelor membre în respectarea propriilor constituții și justiția în respectarea principiilor de prezumția de nevinovăție, dreptul cetățeanului la apărare și la procese echitabile. Sper ca fiecare parte să-și facă treaba în slujba cetățenilor.

Eu am solicitat eliminarea dublei măsuri în analizele făcute de instituțiile europene și de respectarea democrației reprezentative din fiecare țară și a constituțiilor naționale.

Viitorul Europei depinde de încrederea cetățenilor în instituțiile europene, în justiție și în instituțiile democratice din propriile țări”, a declarat la finalul conferinței europarlamentarul Maria Grapini.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.