Conferința “Statul de drept în Uniunea Europeană”, o reușită. Tema provocatoare lansată de Maria Grapini a suscitat discuții ample în PE!
“Statul de drept în Uniunea Europeană”. O conferință pe cât de importantă, pe atât de incitantă, organizată, marți, la Parlamentul European de europarlamentarul Maria Grapini.
Speakeri și invitați de top, luări de cuvânt pertinente, întrebări provocatoare și răspunsuri argumentate, dezbateri de idei, toate acestea au contribuit din plin la reușita unui eveniment organizat și de această dată, ireproșabil, de europarlamentarul Grapini.
În stilul ferm, care nu lasă loc jumătăților de măsură mai ales când la mjloc este vorba de interesul national, care îi caracterizează de ani buni prestația în PE și nu numai, Maria Grapini a reiterat, din startul conferinței, necesitatea unei singuri reguli privind funcţionarea statului de drept pentru toate statele membre din Uniunea Europeană.
“Susţin o singură regulă pentru toate statele privind funcţionarea statului de drept şi, sigur, să nu mai fie MCV-ul pentru România, pentru că nu pot fi două state care să fie măsurate cu două sisteme şi restul cu un singur sistem”, a precizat, în cadrul conferinței, Maria Grapini.
Europarlamentarul român, Maria Grapini, care este și membru al Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European, este de părere că trebuie începută o amplă discuţie privind această temă.
Eurodeputaţi din mai multe grupuri parlamentare au participat la acest eveniment în cadrul căruia s-a vorbit despre neajunsurile legislaţiei în acest domeniu.
“Lucrurile privind definiţia statului de drept şi funcţionarea lui trebuie clarificate: unu, instituţiile europene trebuie să-şi mărească gradul de transparenţă, în orice, al doilea, nu putem să introducem un cuvânt abstract, un slogan (statul de drept – n.r.) fără să îl definim foarte bine, pentru că nu ne putem juca cu vieţile cetăţenilor europeni, fiindcă ei trebuie să aibă aceleaşi drepturi oriunde trăiesc”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat că “se vrea să se pună condiţionalitate pentru funcţionarea statului de drept la accesarea fondurilor europene în noul cadru financiar”. “Mă grăbesc să avem acest răspuns, definiţia şi sistemele de măsurare, să nu ne trezim cumva că în noul exerciţiu financiar România nu poate lua fonduri europene pentru că nu ne funcţionează statul de drept. Trebuie să măsurăm egal toate statele”, a opinat europarlamentarul român.
La rândul său, Gregory Thuan, avocat în baroul din Strasbourg, expert în drept comparat, a spus că statul de drept este condiţia de bază pentru toate celelalte valori care stau la baza Uniunii Europene.
Totodată Thuan a dat de înţeles că sunt foarte mulţi magistraţi în România care nu îşi fac corect treaba şi Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) are atacuri brutale împotriva acelor decizii ale Curţii Constituţionale care nu sunt satisfăcătoare pentru ea. De aceea, Thuan este de părere că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu trebuie desfiinţată. El spune că este foarte important modul de alegere a judecătorilor în privinţa asigurării independenţei justiţiei, punctând că nu a existat un mod unic de numire a judecătorilor pentru toate statele membre.
România este pe locul 5 în ceea ce priveşte numărul plângerilor la CEDO, având peste 9.500 de cazuri. Numai anul trecut s-au înregistrat 4.800 de cazuri noi pentru încălcarea drepturilor omului, dreptului la un proces corect, şi-a argumentat punctul de vedere avocatul internaţional pe drepturile omului.
În completarea acestuia, europarlamentarul Domenec Ruiz Devesa, coordonatorul Comisiei pentru Afaceri Constituţionale, a punctat că nu numai în România există probleme cu statul de drept. Ruiz Devesa a dat de pildă ca exemplu chiar ţara lui, Spania, ca fiind un stat în care există probleme în această privinţă.
O poziție incisivă pe temă a avut și Dan Nica, șeful delegației române S&D. Acesta a criticat dur tentativele Guvernului Orban de a modifica legislația electorală cu câteva luni înainte de alegeri, cerând, în acest sens, un punct de vedere din partea Comisiei Europene și, în special, a președintei Ursula von der Leyen. Mai ales că, a susținut europarlamentarul Dan Nica, au existat cazuri similare în alte țări europene, precum Germania, iar reacția Curții Constituționale de aici a fost una fermă interzicând modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
Eurodeputații Tudor Ciuhodaru și Carmen Avram, analistul politic, Sarmiza Andronic, dar și jurnaliștii Răzvan Savaliuc și Marius Ghilezan au avut, la rândul lor, intervenții argumentate, ceea ce a ridicat, semnificativ, ștacheta conferinței. Singurul regret al celor prezenți în sală a fost acela că evenimentul ar fi trebuit să mai dureze câteva ore bune în contextul unei teme atât de vaste care a suscitat o dezbatere de idei/argumente pe măsură.
De altfel, concluziile acestei importante conferințe au fost punctate chiar de către organizatorul acesteia: ”Sunt bucuroasă că am ales să fac această dezbatere. S-a dovedit că instituțiile europene mai au mult de făcut pentru transparență în deciziile luate, guvernele statelor membre în respectarea propriilor constituții și justiția în respectarea principiilor de prezumția de nevinovăție, dreptul cetățeanului la apărare și la procese echitabile. Sper ca fiecare parte să-și facă treaba în slujba cetățenilor.
Eu am solicitat eliminarea dublei măsuri în analizele făcute de instituțiile europene și de respectarea democrației reprezentative din fiecare țară și a constituțiilor naționale.
Viitorul Europei depinde de încrederea cetățenilor în instituțiile europene, în justiție și în instituțiile democratice din propriile țări”.
De menționat că la eveniment au participat eurodeputați din Franța, Belgia, Polonia, România, Cehia, directorul general și șeful de unitate de la OLAF, reprezentanți ai comisiei pentru afaceri constituționale, Pierre Ludovic- membru al cabinetului pe justiție, Didier Reynders, avocați din baroul din Bruxelles, reprezentanți ai Reprezentanței Permanente a României la UE, Reprezentanța Permanentă a Ungariei la UE și au participat la dezbatere ca speakeri: Dan Nica, șeful delegației române S&D, MEP Domenec Ruiz Devesa, coordonatorul comisiei pentru afaceri constituționale din PE, Prof. Gregory Thuan Dit Dieudonne- avocat în baroul din Strasbourg, reprezentând peste 60 de cazuri complexe pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor forumuri internaționale împotriva mai multor state membre, doamna Sarmiza Andronic, renumitul politolog prezent în spațiul public la emisiuni și dezbateri televizate cu subiecte sociale și politice, Răzvan Savaliuc, cunoscut în breasla presei pentru dezvăluirile, comentariile și analizele de specialitate, jurnalistul Marius Ghilezan și eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.
I.Badea