Europarlamentarul Maria Grapini s-a întâlnit cu asociațiile crescătorilor de albine. Apicultura românească, o prioritate!

Share:

Duminică, 16 februarie europarlamentarul Maria Grapini s-a întâlnit cu asociațiile crescătorilor de albine din Banat,  la târgul apicol organizat timp de trei zile.

În discuțiile avute cu cei care se ocupă cu producerea mierii de albine, producătorii de miere

s-au plâns de propunerea de modificare a legii apiculturii prin care ar putea fi sacrificată familia de albine Apis Mellifera Carpatica prin admiterea importului de alte rase.

A fost abordată și problema pesticidelor în agricultură care omoară mii de familii de albine și nu în ultimul rând  cea privind contrafacerea mierii de albine, importuri contrafăcute și etichetarea falsă.

De menționat faptul că Apis Mellifera Carpatica este albina noastră autohtonă care, adaptându-se la condițiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o rasă aparte.

Albina românească s-a format în condițiile specifice pedoclimatice și de bază meliferă din zona carpatică a țării noastre și chiar în unele zone învecinate, cum ar fi: Banatul Sârbesc, Zona Bulgară lângă Dunăre, Basarabia, Ucraina Subcarpatică și Pusta Maghiară.

”Rasele străine, în condițiile țării noastre, nu pot depăși din punctul de vedere al calităților rasa românească Apis mellifera carpatica deoarece aceasta, trăind din generație în generație, de mii de ani, în condițiile de climă și floră caracteristice țării noastre, ca rezultat al selecției naturale, este cea mai bine adaptată acestor condiții, deci trebuie să ne orientăm numai pentru creșterea, înmulțirea și îmbunătățirea albinei noastre locale Apis mellifera carpatica. Produsele apicole autohtone sunt apreciate peste hotare, iar țara noastră se află pe primele locuri din Uniunea Europeană la producția de miere”, a precizat Maria Grapini în urma discuțiilor avute cu apicultorii români.

În  UE există 600.000 de apicultori și 17 milioane de stupi care produc aproximativ 240.000 tone de miere pe an, plus ceară, polen, propolis și lăptișor de matcă. Cei mai mari producători, cu peste  20.000 de tone anual, sunt Spania, Ungaria, Germania și România.

Circa 20% din mierea importată din state extracomunitare nu respectă standardele, produsele includ sirop de zahăr, ori a fost recoltată devreme și uscată artificial.

„Voi transmite Parlamentului European să discute cu cei care cunosc cel mai bine problemele-cu apicultorii, atunci când modifică legile în domeniu”, a conchis europarlamentarul român, Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.