Candidatul PNL la Primăria Sectorului 2, Dan Cristian Popescu: „ Guvernul PNL are nevoie de o majoritate în Parlament pentru a reforma România!”

Domnule viceprimar liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, cât de importante sunt alegerile anticipate pentru România anului 2020?

Alegerile anticipate sunt foarte importante pentru că există o discrepanță majoră între votul din decembrie 2016 și realitatea politică de astăzi. Românii au votat în 2016, într-o proporție importantă, de 45% cu PSD, în baza unor promisiuni false. S-a promis “lapte și miere” dar, în spatele acestor minciuni se ascundea o agendă proprie care nu avea nimic în comun cu interesele cetățenilor și care viza doar salvarea unor lideri ai PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, de brațul lung al Justiției. O mare parte a populației a înțeles că a fost înșelată, iar anul trecut, la alegerile europarlamentare și prezidențiale, s-a văzut foarte clar că PSD nu mai are susținerea electorală din 2016. De altfel, atât la alegerile europarlamentare, cât și în primul tur al alegerilor prezidențiale, PSD nu a putut să obțină un scor mai mare de 23%, deci jumătate din cât obținuse în urmă cu trei ani. În consecință, este nevoie de o reîntoarcere la electorat, pentru a vedea ponderea politică reală și corectă în Parlament și pentru a instala un guvern cu susținere populară.

Doar în aceste condiții, cu o majoritate parlamentară concretă, guvernul liberal poate să facă reformele mult-așteptate de milioanele de români. S-a putut face câte ceva, chiar cu o majoritate precară în Parlament, în ultimele trei luni, lucruri importante pentru cetățeni, dar adevăratele reforme nu se pot face fără o majoritate confortabilă în Legislativ.

PNL nu vrea altceva decât ca românii să-și spună cuvântul la vot! De altfel, s-a văzut foarte clar că, în aceste condiții, de boicot total, la nivel parlamentar, nu se va rezolva nimic în direcția dorită de români. Nu se poate guverna în aceste condiții, în noul Parlament fiind nevoie de oameni integri, competenți care să pună interesul național mai presus de interesele și jocurile de culise ale unui partid sau ale unui lider efemer.

„Fuga PSD de anticipate înseamnă fuga de români”

Și, totuși, PSD respinge categoric varianta anticipatelor. Credeți că liderii PSD se tem de un rezultat catastrofal la alegerile anticipate?

Ei fug de români, de electorat, de alegeri anticipate, care până la urmă nu înseamnă decât o relație corectă cu românii. Niciun politician nu ar trebui să se teamă de alegeri, fie ele anticipate sau la termen. Pentru că alegerile reprezintă momentul adevărului pentru fiecare partid în parte. Din punctul meu de vedere, fuga PSD de anticipate înseamnă fuga de români. Îi înțeleg pe liderii PSD, după trei ani de dezastru, o nouă reîntâlnire cu electoratul, la urne, va fi extrem de neplăcută. Din păcate pentru PSD, acestia vor culege roadele pe care le-au semănat.

„Premierul Orban muncește 25 de ore pe zi”

Cum caracterizați, domnule Dan Cristian Popescu, cele trei luni de guvernare Orban?

Ținând cont de conjuctura politică, guvernarea Orban a fost foarte bună. Au fost realizate lucruri importante: s-au echilibrat anumite cheltuieli bugetare, s-au desființat pensiile speciale, s-au întreprins demersuri pentru votul în două tururi, a fost abrogată controversata OUG 114, din păcate, nu s-au putut face toate lucrurile dorite de noi și, bineînțeles, de români.

Guvernul Orban se împrumută (doar) pentru a plăti creditele iresponsabile făcute de guvernările PSD. Vorbim aici de credite făcute de fostele guvernări, pe termen scurt, cu dobânzi mari, care ajung la scadență și trebuie achitate. Din fericire, ministrul Cîțu, un specialist reputat în finanțe, a reușit să coboare dobânzile prin împrumuturi în valută, făcute pe termen lung, și a reușit să echilibreze balanța de plăți și vistieria țării.

România trebuie să intre într-un proces de modernizare și schimbare profundă care nu poate fi realizat decât de un guvern PNL susținut de o largă majoritate.

Prim-ministrul Orban a muncit, fără să exagerez, și 20 de ore pe zi, eu personal am vorbit cu dânsul la miezul nopții, răspunde la telefoane, este implicat total în actul guvernării. Este decis să facă viața românilor mai bună, chiar și în condițiile unui Parlament potrivnic.

Sunt convins că, după alegeri, cu o majoritate clară în Parlament, își va duce până la capăt toate angajamentele asumate în programul de guvernare.

Nu putem construi pe minciună”

De multe ori, în ultimele luni, atât premierul Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, dar și alți lideri importanți ai PNL, membri sau nu în Cabinet, au spus, răspicat, adevăruri dureroase despre situația economică a României. Pot reprezenta, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, aceste declarații un efect de bumerang, din punct de vedere electoral, pentru PNL la alegerile locale și parlamentare?

Nici vorbă de așa ceva. PNL consideră că oamenii au fost mințiți în ultimii ani și, ca atare, trebuie să știe adevărul, chiar dacă acesta poate fi unul dureros. Sunt convins că românii au înțeles că toate acuzațiile mincinoase aduse PNL, potrivit cărora acest partid a dus deficitul bugetar pe 2019 la 4,6%, în numai o lună și jumătate, reprezintă diversiuni ale liderilor PSD. Acesta este, din păcate, deficitul real, ascuns în cifre, de fostele guverne. Noi nu am făcut altceva decât să spunem adevărul și, sunt convins, că nu există un alt fundament pentru reformarea României decât adevărul. Nu putem construi, clădi, pe minciună. Un guvern format din oameni corecți, competenți și responsabili trebuie să spună, indiferent de consecințe și repercusiuni electorale, adevărul. Iar Guvernul Orban a ales acest lucru: să spună adevărul!

„PNL va obține cei mai mulți primari din România”

Este pregătit, domnule Dan Cristian Popescu, PNL să câștige alegerile locale și parlamentare, fie ele anticipate sau nu?

Eu cred că PNL va obține cei mai mulți primari din România. Iau în cacul o diferență semnificativă ca număr de primari între noi și PSD, partidul care se va clasa pe locul doi la alegerile locale. Iar la alegerile parlamentare anticipate, sunt convins că, după redistribuire, PNL va obține un scor de peste 40%.

PSD nu va depăși un scor de 25%. Trebuie să admitem faptul că are, în continuare, un număr semnificativ de primari, dar și câteva categorii sociale care votează constant cu PSD.

Bucureștiul reprezintă o uriașă miză electorală pentru PNL. Credeți că actualul primar general, Gabriela Firea, poate fi învinsă, în cazul în care alegerile se vor desfășura într-un singur tur, iar PNL și USR-PLUS vor merge cu candidați separați?

Bucureștenii sunt foarte inteligenți și vor vota candidatul cel mai bine poziționat, cel care o poate învinge pe Gabriela Firea. Probabil, strategia PSD este să arunce în luptă cât mai mulți candidați, cu scopul de a-i crește șansele Gabrielei Firea pentru un nou mandat.Cred că lecția din 2016, când bucureștenii au ales un primar general și șase primari de sector din partea PSD, a fost învățată și nu se mai poate repeta. Electoratul din Capitală îi va vota, în majoritate, pe candidații liberali.

Este nevoie de candidați unici PNL-USR-PLUS, în orașele mari, pentru ca PSD să poată fi învins pe linie?

În primul rând, este nevoie de candidați buni, credibili, hotărâți. Trebuie ca toate partidele care concurează cu PSD să aleagă candidați onești, competenți, serioși, iar alegătorii din aceste comunități îi vor susține. Nu trebuie, în niciun caz, să intrăm într-un joc politicianist, în care totul se negociază. Dacă discuțiile vor exista, acestea trebuie să fie făcute transparent, cu fața către cetățeni. Aceasta este singura soluție. Așa cum am spus, toți candidații aruncați în această luptă dură cu PSD trebuie să fie corecți, competenți, implicați și extrem de serioși.

 „Președintele Iohannis nu a încălcat Constituția”

Cum le răspundeți celor care îl acuză pe președintele Iohannis că încalcă Constituția prin desemnarea, din nou, a lui Ludovic Orban, un premier demis prin moțiune de cenzură?

Nu este, în niciun fel, vorba de încălcarea Constituției. De altfel, un premier, chiar și demis prin moțiune de cenzură, nu este un cetățean care are mai puține drepturi ca altul. Cât timp îndeplinește condițiile prevăzute de lege, nu este, din punctul meu de vedere, niciun fel de problemă. Conform Constituției, președintele Iohannis are dreptul să nominalizeze o persoană, ca premier și, în consecință, îl poate desemna pe Ludovic Orban, de câte ori dorește. Criticii degajă ideea că, în cazul în care un premier a fost demis, acesta devine, automat, un cetățean demâna a doua, cu drepturi limitate. Doar dacă ai o problemă penală, o condamnare, nu poți fi numit ca premier.

„Electoratul USR-PLUS  a sancționat indecizia liderilor săi”

Ce se ascunde, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, în spatele acestor atacuri ale liderilor USR-PLUS la adresa PNL?

Este vorba de frustări, mai ales că, dacă spunem adevărul, USR-PLUS a căzut în preferințele românilor. Acel vot important obținut la europarlamentare nu s-a mai regăsit în contul USR-PLUS  la prezidențiale, iar sondajele recente arată un declin electoral și mai accentuat al USR-PLUS.

Electoratul acestei alianțe a sancționat dur indecizia liderilor săi în a face ceva concret pentru România și a intra la guvernare. Acest „pas la ofsaid”, cum se spune la fotbal, făcut de USR-PLUS, a deranjat. Un politician corect nu se dă niciodată înapoi când este vorba să facă lucruri concrete pentru comunitate și pentru țară. Calculele politicianiste îți pot aduce avantaje electorale dar sunt sancționate drastic de electorat pentru că acesta vede că toată opoziția anti-PSD pe care ai făcut-o nu a avut decât o miză electorală. Momentul acela a fost definitoriu și a marcat începutul declinului pentru această alianță.

Are PSD forța să-și revină până la alegerile parlamentare, fie ele anticipate sau nu?

Nu cred că PSD își va reveni, în următorii patru ani și jumătate, până la alegerile din 2024. Este o criză majoră de lideri la PSD, iar datorită mijloacelor de informare, tot mai percutante, capacitatea liderilor acestui partid de a mai păcăli românii este din ce în ce mai redusă. În niciun caz nu se mai poate repeta situația din anii 1990 când oamenii erau ușor manipulabili. Astăzi, aproape toți au acces la internet, facebook, mail, și aceste aspecte reprezintă o amenințare pentru liderii PSD.

Pe aceste considerente, PSD își va continua scăderea. Se vor stabiliza pe un electorat care vizează clientela politică, asistații sociali, undeva în jurul a 20-22% din populație.

După alegerile anticipate, datoria PNL și a președintelui Iohannis este să propună un guvern competent, care să nu lase loc niciunei gafe, superficialități sau bâlbe, cu oameni competenți, care să comunice profesionist și care să propună reforme cu adevărat benefice pentru România, chiar dacă, de multe ori, clasei politice i-a fost teamă să facă aceste reforme pentru că efectele electorale sunt, uneori, negative.

Cred că am ajuns în ceasul al doisprezecelea și nu mai putem guverna cu politici electorale. Trebuie să reformăm România pentru generațiile viitoare, este datoria noastră și, dacă nu vom face acest lucru, istoria ne va sancționa dur.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.