43 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. Cum arată, astăzi, harta seismică a Capitalei
La 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, Bucureştiul a ajuns capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Potrivit specialiştilor de la Măgurele, zona de nord a Capitalei va fi cea mai afectată în cazul unui cutremur devastator. Cele mai periculoase zone sunt marcate cu roşu pe harta seismică a Bucureştiului.
După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone în cazul unui cutremur asemănător cu cel din 4 martie 1977 ar fi centrul şi estul oraşului. Locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei şi Pantelimon sunt cei mai expuşi.
Potrivit speciliştilor, zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului in cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina.
„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Cu toate acestea, în ultimii ani, nordul Capitalei a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală sunt supusi unor mari riscuri in cazul unui cutremur.