Iohannis primește un premiu prestigios

0

Preşedintele Klaus Iohannis primeşte, miercuri, premiul european „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care are loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, premiul va fi acordat de către prinţul Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.

La eveniment participă şi Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, care va rosti laudatio.

Decizia de acordare a premiului european „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 preşedintelui Klaus Iohannis a fost adoptată de membrii Societăţii pentru „meritele sale deosebite de politician care, prin dedicarea pentru valorile europene, contribuie decisiv la consolidarea integrării României în comunitatea statelor europene”, apreciindu-se, totodată, că „acţiunea sa politică are un rol exemplar într-o Europa care a fost divizată în trecut”.

Premiul european „Coudenhove-Kalergi” se numără printre cele mai prestigioase distincţii decernate, la fiecare doi ani, unor personalităţi care şi-au adus contribuţia la proiectul unei Europe unite şi paşnice şi este acordat de către Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi, care a fost înfiinţată în 1978 în memoria „marelui vizionar european” Richard von Coudenhove-Kalergi.

Contele Richard von Coudenhove-Kalergi (1894-1972) a dezvoltat ideea unei Europe unite la scurt timp după Primul Război Mondial, ca o contrapondere la ideile totalitare ale fascismului, naţional-socialismului şi comunismului. În 1923, a fondat Uniunea Pan-Europeană, contribuind, de asemenea, prin ideile sale, la fondarea instituţiilor europene. Coudenhove-Kalergi a fost primul laureat al Premiului Carol cel Mare al oraşului Aachen, în 1950.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.