FSLI avertizează: Directorii unităților de învățământ care cheamă angajații la lucru riscă plângeri penale

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, care apără drepturile a peste 56% din salariații acestui sistem, atrage atenția că este responsabilitatea dumneavoastră de a dispune toate măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu Coronavirus și asigurării securității și sănătății tuturor categoriilor de personal din învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât, în prezent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de COVID – 19!

În acest context, este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ constantă că recomandările Ministerului Educației și Cercetării, care nu au fost suficient de explicite, prin Nota transmisă în data de 10.03.2020, referitoare la modul de lucru al unităților de învățământ pe perioada suspendării cursurilor școlare au condus, în teritoriu, la interpretări diferite și la apariția situațiilor, destul de numeroase, în care conducerile unităților de învățământ impun prezența obligatorie, zilnică, în unitate a salariaților a căror prezență nu este  necesară și obligatorie.

În aceste condiții, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția conducerilor inspectoratelor școlare și ale unităților de învățământ că, în raport de dispozițiile art. 352 din Codul penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. 

Astfel, în condițiile în care:

  1. A fost declarată pandemie de COVID – 19;
  2. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a stabilit, prin Hotărârea nr. 6/09.03.2020, ca măsură specială de combatere a COVID – 19, suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar până în data de 22 martie;
  3. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a transmis public o serie de recomandări  pentru toți angajatorii – persoane juridice/ fizice, inclusiv pentru autoritățile și instituțiile publice, în scopul prevenirii răspândirii infectării cu coronavirus (a se vedea Recomandarea postată pe site-ul mmuncii.ro în data de 10.03.) dintre care: stabilirea unor programe individualizate de muncă; modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului etc;
  4. M.P.S. a stabilit o listă de măsuri de securitate și sănătate în muncă pentru angajatori care prevede, printre altele:
  5. Efectuarea unei analize la nivelul fiecărui angajator în vederea prioritizării serviciilor esențiale sau relevante de cele neesențiale, cu respectarea drepturilor la securitate și sănătate în muncă a lucrătorilor;
  6. Asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă în condițiile Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă și dispunerea măsurilor necesare pentru:

– asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;

– prevenirea riscurilor profesionale;

– informarea şi instruirea lucrătorilor;

– acordarea echipamentului de protecție (măști, mănuși de protecție etc.).

  1. Determinarea naturii și nivelului de risc pentru orice activitate susceptibilă să prezinte un risc de expunere la COVID-19 și stabilirea următoarelor măsuri:
  • limitarea expunerii;
  • elaborarea unui plan de măsuri, întocmit în baza recomandărilor medicului de medicina muncii cu care are contract;

– anunțarea imediată a Direcției de Sănătate Publică competentă teritorial.

  1. Utilizarea e-mailului și a teleconferințelor pentru a reduce contactele fizice și deplasările în interes de serviciu dacă acestea nu sunt necesare în mod imperativ; …..”
  2. Ministerul Educației și Cercetării a dispus, în data de 12.03.2020, prin adresa nr. 8699/2020, modificarea calendarelor metodologiilor în vigoare, precum și respectarea Hotărârii nr. 6/2020, inclusiv prin desfășurarea muncii de la domiciliu;

ESTE EVIDENT CĂ TOATE INSTITUȚIILE ABILITATE SĂ  ADOPTE MĂSURI PENTRU LIMITAREA RĂSPÂNDIRII  ACESTEI PANDEMII ȘI  PENTRU ASIGURAREA SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ A SALARIAȚILOR DIN ROMÂNIA, RECOMANDĂ EVITAREA /LIMITAREA DEPLASĂRII ȘI AGLOMERĂRII!

 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția că nu este necesară prezența cadrelor didactice în unitățile de învățământ pe perioada suspendării cursurilor, întrucât aceștia nu derulează, în acest interval de timp, activități de predare – învățare – evaluare care să impună prezența fizică în unitatea de învățământ. Mai mult, atunci când se vor dispune măsuri de recuperare a materiei, cadrele didactice nu vor fi remunerate suplimentar!

În ceea ce privește celelalte categorii de angajați din unitățile și instituțiile de învățământ, considerăm că trebuie respectate RECOMANDĂRILE M.M.P.S. și flexibilizat programul de muncă, astfel încât, în funcție de specificul activității, să se recurgă la munca de la domiciliu și la evitarea supraaglomerării la locul de muncă.

În condițiile în care conducerile unităților de învățământ și ale inspectoratelor școlare, vor continua să ignore măsurile dispuse de instituțiile abilitate  pentru a limita răspândirea pandemiei, prin chemarea la școală a salariaților a căror prezență nu este  necesară și obligatorie , vom recomanda acestora să formuleze plângere penală împotriva angajatorului pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal.

PREȘEDINTE,

Simion HANCESCU

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.