Maria Grapini: ” Siguranța alimentelor este la fel de importantă ca și siguranța energetică sau de apărare”
În urma dezbaterii Strategia „De la fermă la consumator” – rolul-cheie al fermierilor și al zonelor rurale din data de 13 februarie 2020 din Plenul Parlamentului de la Strasbourg, europarlamentarul Maria Grapini a decis să transmită o scrisoare oficială comisarului european pentru agricultură referitor la impactul Pactului Ecologic asupra micilor fermieri.
”Siguranța alimentelor este la fel de importantă ca și siguranța energetică sau de apărare. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Piața internă și protecția consumatorului (IMCO) consider importantă siguranța alimentelor, dar asta nu o obținem prin suprareglementare. Vom închide fermele mici și consumatorii vor cumpăra produse mai nesigure importate din țările terțe”, i-a transmis Maria Grapini, comisarului european Janusz Wojciechowski.
Europarlamentarul român, Maria Grapini, a atras atenția în scrisoarea trimisă că trebuie sprijiniți tinerii fermieri dacă vrem să avem o agricultură sustenabilă:
”Munca fermierilor nu este ușoară oricât am moderniza agricultura. Este important să înțelegeți că avem nevoie să încurajăm tinerii să se întoarcă în mediul rural și să muncească în ferme, dar nu o vor face dacă vor constata că nu pot câștiga. Pactul Ecologic trebuie să țină cont de ce se poate face în mod real și să nu închidă fermele mici. Consumatorii au nevoie de produse sigure, proaspete și nu de produse nesigure importate de peste ocean.”
Întrebarea Mariei Grapini adresată comisarului european pentru agricultură face referire la impactul pe care îl poate avea Pactul Ecologic asupra micilor fermieri:
”Cum veți face ca să susțineți micii fermierii în contextul aplicării Pactului Ecologic?”
Răspunsul domnului comisar european, Janusz Wojciechowski, nu s-a lăsat așteptat, acesta trimițând un o scrisoare oficială, totodată mulțumindu-i europarlamentarului Maria Grapini pentru problema ridicată: În primul rând, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră din 14 februarie și pentru întrebarea legată de sprijinul micilor fermieri în contextul Pactului Ecologic.
Pactul Ecologic este într-adevăr cel mai ambițios pachet de măsuri pentru a permite cetățenilor și întreprinderilor europene să beneficieze de o tranziție ecologică durabilă. Strategia “De la Fermă la Consumator” care se află în curs de pregătire, va îndeplini obiectivele Pactului Ecologic de a se îndrepta către sisteme alimentare durabile, inclusiv producția de produse alimentare, procesarea și consumul.
Comisarul european pentru agricultură explică că reforma Politicii Agricole Comune conține deja multe elemente, iar împreună cu alte politici UE va juca un rol esențial în realizarea obiectivelor Pactului Ecologic și ”De la Fermă la Consumator”:
” După cum am spus în dezbaterea din plenară, agricultura europeană trebuie să fie durabilă, cu standarde ridicate de mediu, climă și bunăstare a animalelor. Pentru a realiza acest lucru, politica agricolă trebuie să fie prietenoasă, ambițioasă și echitabilă. Împreună cu alte politici UE, Politica Agricolă Comună (PAC) va juca un rol esențial în realizarea obiectivelor Pactului Ecologic și strategiei ”De la Fermă la Consumator”. Propunerea de reformă PAC a Comisiei conține deja multe elemente, care pot permite sectorului să îndeplinească aceste ambiții.”
Mai explicit, strategia „De la fermă la consumator” va viza stimularea consumului de alimente durabile și promovarea unor alimente sănătoase și accesibile ca preț pentru toți. Produsele alimentare importate care nu respectă standardele de mediu relevante ale UE nu vor fi autorizate pe piețele UE. Comisia va propune acțiuni care să îi ajute pe consumatori să aleagă o alimentație sănătoasă și durabilă și să reducă risipa alimentară. Comisia va analiza noi modalități de a asigura o mai bună informare a consumatorilor, inclusiv prin mijloace digitale, cu privire la aspecte precum proveniența alimentelor, valoarea lor nutritivă și amprenta lor de mediu.
Strategia „De la fermă la consumator” va contribui, de asemenea, la realizarea unei economii circulare. Aceasta va avea drept scop reducerea impactului asupra mediului al sectoarelor prelucrării alimentelor și comerțului cu amănuntul prin adoptarea de măsuri referitoare la transportul, depozitarea, ambalarea alimentelor și la risipa alimentară.
De asemenea, strategia „De la fermă la consumator” va conține propuneri privind îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric.
”În același timp, propunerile Comisiei sunt în concordanță cu cererea societății pentru o distribuire mai echitabilă a plăților directe, de la fermele mai mari la cele mai mici, ceea ce va oferi un sprijin mai adecvat pentru fermierii mici așa cum ați ridicat întrebarea în scrisoarea dumneavoastră. Plățile directe rămân în centrul politicii noastre agricole comune. Cu toate acestea, este nevoie de sprijin mai direcționat, acordând prioritate fermelor mici și mijlocii (adică agricultura familială), coloana vertebrală a modelului agricol european. Pentru a realiza acest lucru, propunerile Comisiei conțin o serie de mecanisme obligatorii (plafonare, degresivitate și plata redistributivă)”, se mai arată în scrisoarea comisarului european pentru agricultură.
În final, Janusz Wojciechowski, asigură că, pe lângă sprijinul pentru venit, Comisia Europeană lucrează pentru a asigura consolidarea poziției fermierilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.