Blestemul politizării coronavirusului

Noul coronavirus a paralizat întreaga omenire, întreaga Europă. Aproape un milion și jumătate de infectări cu coronavirus, peste 70.000 de morți. Nici România nu face notă discordantă. Avem mii de cazuri de infectări cu COVID-19, iar numărul morților a depășit 150. În mod cert, situația se va agrava cu fiecare zi. Economia este îngenuncheată, numărul contractelor de muncă suspendate se apropie, deja, de un milion. Starea de urgență, decretată de președintele Iohannis, și votată de Parlament, de aproape trei săptămâni, a transformat viața românilor într-un coșmar ce nu pare a lua sfârșit prea curând. Să nu uităm că, în urmă cu doar o lună de zile, liberalii, în frunte cu șeful statului, se luptau pentru declanșarea anticipatelor. În tot acest timp, stocurile de produse medicale: măști sanitare, combinezoane medicale, produse dezinfectante, erau la limita de avarie sau, mai rău, inexistente.

Pandemia de coronavirus a lovit, însă, pe cât de fulgerător, pe atât de agresiv. Oamenii mor ca muștele, în toată lumea. State puternice, precum SUA, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie etc, își numără morții, în fiecare zi… care sunt, alarmant, din ce în ce mai mulți. Sistemele lor medicale, performante, sunt puse la grea încercare. Ce așteptări puteam să avem din partea unei țări care a fost prinsă pe picior greșit, de fiecare dată?

Nimeni nu cred că va uita, vreodată, tragedia de la Colectiv. 64 de persoane, marea majoritate tineri, au murit într-un incendiu cumplit, care a lovit necruțător. Guvernul Ponta, pe atunci la cârma României, a plătit, politic, prețul și a demisionat la presiunile președintelui Iohannis. Au trecut mai bine de patru ani de la tragedie. S-a mișcat ceva în direcția dorită?  A învățat cineva din această lecție usturătoare? Dacă astăzi s-ar petrece, Doamne ferește!, un alt Colectiv, situația ar arăta altfel? Bineînțeles că nu! Atât poate să ofere românilor, din păcate, actuala clasă politică.

Astăzi, în această luptă nemiloasă cu noul coronavirus, avem în fruntea țării un Guvern politic. Liberal, cu un premier desemnat de șeful statului.  Cred că premierul Orban a făcut lucruri bune în această perioadă. Însă, un guvern politic are mâinile legate, atâta timp cât, la ușă, bat alegerile locale și parlamentare. Era nevoie de un guvern de criză, apolitic, format din specialiști de primă mână, care să nu se teamă să adopte măsuri ferme, chiar cu riscul pierderii popularității!

Un guvern politic, fie el liberal, social-democrat, sau de altă coloratură politică, va adopta, de fiecare dată, jumătăți de măsură, în toate ecuațiile posibile. Spre exemplu, sute de mii de angajați din sectorul privat vor rămâne fără locuri de muncă. În privința sectorului bugetar, care conține eternii privilegiați ai României, nimeni nu are curajul, de la nivel politic, să ia vreo măsură care să îi deranjeze. De ce, într-o criză de o asemenea magnitudine, urmată de o criză economică, și mai devastatoare, nu se ia în calcul reducerea, fie și pentru o perioadă limitată, a salariilor, măcar a unor categorii de bugetari. Nu mă refer aici la cadre mediale, la polițiști, jandarmi etc, ci la mulți angajați care stau acasă, în așteptarea ridicării stării de urgență, și care consideră normal să își ia salariul integral. Deși nu fac mai nimic în această perioadă!

Previzibil, au apărut voci politice și nu numai care încearcă să capitalezeze electoral de pe urma acestei pandemii. Liderii PSD și aplaudacii lor de casă, de la diverse televiziuni, critică furibund greșelile Guvernului Orban. Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi arătat, astăzi, România, cu premierul Dăncilă și echipa sa de ”profesioniști! de la Palatul Victoria, în frunte cu Andrușcă, la Ministerul Economiei! Ar fi fost un dezastru!

Una este să critici constructiv, să oferi soluții argumentate, să încerci să pui umărul, și alta este să vânezi greșeala celui care ia decizii. Politizarea acestei pandemii este o crimă care trebuie taxată dur!

Este adevărat că, după criză, toți cei care au greșit, fie ei medici, polițiști sau politicieni, trebuie să plătească. Orice contract cu care actuala guvernare a cadorisit vreo firmă de casă, de partid, trebuie denunțat, iar cei vinovați urmăriți penal. Cauzele reale ale dezastrului din spitalele românești este politizarea asta blestemată care a inundat, de prea mulți ani, județele. Iar când managerii de spital sunt numiți pe criterii politice, tragediile, ca ceea de la Spitalul din Suceava, sunt iminente!

Rămân, însă, la ideea că un guvern apolitic ar fi făcut o treabă mult mai bună. Ar fi fost, de altfel, singura soluție viabilă, în plină pandemie de coronavirus. Cât timp contează să nu superi electoratul, mai mult decât să îl salvezi din ghearele morții, există o uriașă problemă. De eficiență a luptei împotriva COVID-19!

Vom vedea, însă, ce ne rezervă viitorul. Un viitor ce se anunță tot mai negru. Nu ne rămâne decât să sperăm că acest coșmar va lua sfârșit cât mai repede!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.