Guvernul Orban, trei scenarii pentru majorarea pensiilor
Guvernul, trei scenarii pentru creşterea pensiilor. Guvernul pregăteste amânarea creșterii pensiilor cu 40%. Potrivit surselor Romania TV, impactul bugetar e mult prea mare pentru a mai putea majora pensiile la acest nivel. Executivul are mai multe variante pe masă în aceste condiții.
1. majorarea cu 20% de la 1 septembrie
2. amânarea majorării pentru anul următor
3. amânarea majorării cu 20% de anul următor.
Ministrul Finanţelor Florin Cîțu, a declarat luni, la Palatul Victoria, după ședința de guvern, că Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat.
Afirmația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus luni că din cauza epidemiei și efectelor economice ale ei, „vom avea o situație a bugetului complicată” și „este clar” că „va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”
De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, luni seară, că România trebuie să-şi recântărească toate cheltuielile, să amâne din ele, inclusiv pe cele militare, iar creşterea pensiilor cu 40% nu trebuie sub nicio formă făcută.
„Deficitul pe care noi îl prognozasem, de 4%, fără creşterea pensiilor în acest an, nu este un scenariu cu care se mai poate lucra (…) Ceea ce s-a anunţat azi în şedinţa de la Cotroceni arată că se lucrează la o restructurare, nu la o simplă rectificare, a logicii construcţiei bugetului, atât cât se poate. Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac”, a afirmat luni Daniel Dăianu, la Digi 24.
Dăianu să-și vadă de profesoratul său la ASE și pe unde mai ia bani, să termine cu afirmațiile catastrofale despre buget, că și așa nu face nimic în consiliul ăla fiscal. A! da ia o grămadă de bani. Nu vorbește nimic de alte domenii care ar trebui impozitate sau de evaziunea fiscală. I s-a pus pata pe creșterea pensiilor, acolo vede el rezolvarea deficitului, în loc să pună biciul pe anaf să colecteze fără să țină cont de cine este și al cui este acel contribuabil care nu plătește și face evaziune fiscală.