Ministrul Sănătății, despre protocolul MAI-BOR, privind Sărbătorile de Paște: Recomand izolarea la domiciliu!

Share:

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat marti seara ca a fost consultat cu privire la protocolul incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si Patriarhia Romana pentru ca romanii sa poata primi Lumina in noaptea Invierii, cu ajutorul fortelor de ordine, informează ziare.com.

Nelu Tătaru a indemnat, însă, la precautie in continuare si la distantare sociala.

„Discutam foarte des cand se iau aceste masuri, eu cel putin am militat pentru continuarea izolarii, pentru mentinerea distantarii. Ati vazut si astazi pe domnul presedinte Iohannis in prelungirea starii de urgenta. Este un moment deosebit, un moment religios, dar si un moment al marilor provocari, de lupta cu un inamic nevazut, fara un tratament, fara un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie impacate, atat cele sufletesti, cat si cele de sanatate.

Eu militez in continuare pentru o izolare voluntara, pentru o distantare sociala, inca mai avem de urcat pe aceasta panta, suntem inca intr-un moment in care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe in identificarea contactilor, a persoanelor pozitive. Ne aflam intr-un scenariu in care toti pacientii care se prezinta sunt suspecti de coronavirus”, a spus Nelu Tataru, la Digi 24.

„Daca aceste masuri de distantare sociala nu sunt respectate putem avea o transmitere locala accentuata, putem avea un numar de cazuri in saptamana urmatoare care sa forteze sistemul sanitar, putem avea un numar de cazuri grave, severe, care pot forta Terapia Intensiva. O curba accelerata cu un numar mare de cazuri poate incarca un sistem sanitar”, a adaugat ministrul Tătaru.

Intrebat ce sa faca romanii de Paste, ministrul Tătaru a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distantarea sociala, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniste sufleteasca si recomand niste sarbatori mai altfel pentru a avea la anul niste sarbatori deosebite”.

Marti seara, ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat cum vor lua romanii Sfintele Paste și Lumina de Înviere.

Romanii vor putea merge, organizat, „la fel cum merg la supermarket”, sa ia painea binecuvantata de la biserici, vineri si sambata intre orele 7-17, a precizat Marcel Vela.

„Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita Pasti, sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie, dupa Sfanta Liturghie, va fi distribuita credinciosilor in zilele de vineri, 17 aprilie, si sambata, 18 aprilie, in intervalul orar 07.00 -17.00, in toate parohiile din Patriarhia Romana, in locuri special amenajate, in afara lacasurilor de cult, de catre personalul angajat al bisericii si de catre voluntari, cu respectarea masurilor de protectie, masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat, similar magazinelor alimentare”, a spus ministrul Vela.

In ceea ce priveste Lumina Sfanta, aceasta va fi adusa la locuintele romanilor de catre voluntari si de catre echipajele de ordine publica.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.