Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis o scrisoare deschisă  ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, document pe care îl prezentăm, integral, în continuare:

Către Ministerul Sănătății,

În atenția Domnului Nelu Tătaru, Ministru,

Domnule Ministru,

În calitate de europarlamentar, am primit multe sesizări legate de blocajul din sistemul de sănătate, în speță blocajele privind prevenția și tratamentul altor boli decât COVID-19.

Medicii de specialitate sunt, aproape toți, în izolare la domiciliu, nu mai consultă nici la privat, nici la stat. Se preiau numai urgențele, atât la stat, cât și la privat. La clinicile private, se mai acordă consultații online cu programări, gratuit, sau cu plată, în funcție de clinici. Și atunci numai dacă răspunde cineva la telefon și există un medic specialist disponibil.

Consultul online este ineficient, deoarece o consultație implică și alte proceduri în afara dialogului cu medicul. Tele-diagnosticarea nu ține locul unui consult de specialitate.

Au fost făcute programări de dinainte de explozia pandemiei COVID-19, care sunt, acum, anulate de către medicii specialiști care aveau pacienți în observare de ani de zile, cu medicamentația de rigoare care și ea suferă modificări în funcție de evoluția pacientului.

Se tot vorbește despre riscul infectării cu COVID-19 în cazul vârstnicilor care au comorbidități. Este o certitudine faptul că sunt mult mai expuși, iar dacă nu au la cine să-și trateze bolile adiacent, gradul de expunere crește exponențial.

Dacă nu va fi asigurată asistența medicală uzuală, riscul în rândul persoanelor vulnerabile va crește considerabil, iar oamenii se vor confrunta cu probleme mult mai grave odată ce se vor relaxa măsurile de izolare. Tocmai pentru a nu avea o „explozie” de cazuri cronice ulterior, trebuie asigurată asistența medicală.

Din acest motiv, domnule ministru, vă adresez rugămintea să comunicați public cum este asigurată, la nivel național, asistența sanitară pentru milioanele de cetățeni cu boli cronice, acute, ereditare, degenerative și alte tipuri de boli care necesită observație constantă, decât infecția cu COVID-19.

Cu stimă,

Europarlamentar Maria Grapini

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.