Un nou demers oficial al europarlamentarul Maria Grapini, alături de mai mulți eurodeputați, pentru susținerea sectoarelor creative și culturale

Maria Grapini: ” Demersul nostru este un apel prin care arătăm solidaritate artiștilor, creatorilor și tuturor celor care lucrează în sectoarele creative și culturale care trec prin momente dificile din punct de vedere economic.

Toți aceștia fac partea de acțiune de solidaritate, încă din primul moment al crizei. Cu toate acestea, nu primesc niciun venit înapoi, având în vedere impactul COVID-19 acum și mult timp după această epidemie.”

Așa cum ne-a obișnuit, europarlamentarul român, Maria Grapini, continuă să facă demersuri în sprijinul sectoarelor cele mai afectate de criza cauzată de epidemia COVID-19, alăturându-se la inițierea unui nou demers european, alături de alți colegi din mai multe state membre.

Prin acest demers, se dorește să se facă un apel la toate platformele pentru a se lua în considerare crearea unor scheme de contribuție la creativitate pentru a salva sectoarele culturale și creative.

”UN APEL PENTRU PLATFORME PENTRU SOLIDARITATE CĂTRE CREATORI, PERFORMANȚI, ECHIPAJE, TEHNICIENI ȘI MUNCITORI ÎN SECTOARELE CREATIVE ȘI CULTURALE

Stimate reprezentant al platformei,

În timpul crizei fără precedent a COVID-19 am fost nevoiți să facem pauză asupra economiei în sensul tradițional. Potrivit OCDE, în special sectoarele culturale și creative au fost puternic lovite, având în vedere că distanțarea socială șterge orice posibilități de venit pentru sector.În același timp, deși într-o criză financiară profundă, oamenii culturali și creativi au răspuns imediat și continuă să contribuie la procesul de reziliență și vindecare a societăților, deoarece cetățenii încearcă să găsească mijloace de distracție și reflecție, în timp ce se află în izolare. Artiștii își folosesc impactul social pentru a convinge oamenii să rămână acasă și să adopte toate măsurile de igienă necesare. De asemenea, contribuie oferind gratuit conținutul lor cultural și creativ. Muzică, videoclipuri, spectacole de teatru și dans, spectacole, tablouri, cărți, exerciții de creativitate și multe alte opțiuni sunt oferite cu generozitate gratuit.

Cu alte cuvinte, creatorii, artiștii, interpreții, tehnicienii și toți ceilalți lucrători din sectoarele culturale și creative își fac partea de acțiune de solidaritate, încă din primul moment al crizei. Cu toate acestea, nu primesc niciun venit înapoi, în timp ce majoritatea se odihnesc în disperare financiară, având în vedere impactul COVID-19 acum și de mult timp după această criză.

Este necesară o intervenție imediată pentru salvarea unui sector cu contribuție cheie la ocuparea forței de muncă europene. Având în vedere că reacția reflexă a oamenilor de a se transforma în cultură a dus la o creștere fenomenală a consumului de platforme și servicii digitale de tot felul, avem nevoie de platforme și operatori similari pentru a-și face partea de solidaritate acum, care este cea mai mare parte necesară și să sprijine toate persoanele angajate în domeniul creativ și sectoarele culturale ale economiilor noastre.

Pentru a rezuma, apelăm la toate platformele să ia în considerare crearea unor scheme de contribuție la creativitate pentru a salva sectoarele culturale și creative. Până la urmă, pandemia a arătat că avem nevoie de cultură nu ca un lux, ci ca o necesitate. Creatorii și lucrătorii culturali și creativi sunt cei care promovează coeziunea socială, deoarece ne aduc mai aproape social în perioade de distanțare socială. Ei sunt cei care ne declanșează astăzi economia culturală și creativă online. Ele sunt cele care vor fi sursa bunăstării noastre holistice și a forței motrice de mâine”, se arată în scrisoarea transmisă de europarlamentarul român, Maria Grapini, alături de colegii săi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.