„Război” (total) Guvern-Parlament pe tema proiectului privind starea de alertă

Guvernul Orban acuză Senatul că prin adoptarea proiectului de lege privind măsurile în stare de alertă, în formula mult modificată față de cea propusă de Executiv, a pus mai presus lupta politică decât lupta împotriva virusului.

,,Este un gest grav de tot ceea ce se întâmplă în Parlament din partea majorității controlate de PSD pentru ca duce razboiul cu un virus pe un teren politic, juridic abstract, din care oamenii nu înțeleg nimic. Pun sub semnul întrebării acesti politicieni pericolul real al acestei epidemii. Este foarte grav amputarea proiectului de lege”, a declarat șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, Ionel Dancă.

Marți seară, plenul Senatului a adoptat cu 111 voturi pentru, 8 voturi contra si 15 abtineri proiectul de lege privind măsuri posibile pe perioada stării de alertă.

Senatul nu este, însă, camera decizională, votul decisiv urmând a se da în Camera Deputaților.

Proiectul referitor la starea de alertă a suferit unele modificări radicale în comisii. Astfel, senatorii au introdus în lege obligativitatea ca instaurarea stării de alertă să fi aprobată și de Parlament. Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale, iar pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.

Robert Cazanciuc a spus că Parlamentul a dat dovadă de responsabilitate votând în procedură de urgenţă proiectul de lege privind situaţia de alertă, cu toate că rămân trei zile în care românilor nu li se va aplica nicio reglementare.

Reacția lui vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut insistent marţi Parlamentului să decidă cu „maximă celeritate” asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Proiectul de lege al Guvernului cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă.

„Am văzut puţin mai devreme declaraţia preşedintelui Iohannis, dar, din păcate, nu am văzut nicio vorbă despre ce se întâmplă cu cele trei zile în care, practic, românii nu vor avea niciun fel de reglementare. Am auzit însă încă o dată un apel al preşedintelui Iohannis către Parlament la responsabilitate. Parlamentul României, ca de obicei, a fost responsabil, va vota astăzi în scurt timp în Senat proiectul de lege, vom trimite astăzi către Cameră, Camera Deputaţilor se va mobiliza mâine pentru un vot în procedură de urgenţă şi îl vom trimite în procedura de promulgare. Dar, cu toate aceste eforturi ale parlamentarilor, rămân în continuare trei zile până la momentul la care orice formă de modificare va fi în Monitorul Oficial cu efecte depline”, a declarat Robert Cazanciuc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.