Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, atrage atenția Comisiei Europene asupra creșterii numărului victimelor violenței domestice în timpul crizei de COVID-19!
În scrisoarea trimisă Comisiei Europene, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, subliniază că, atât la nivel global, cât și în unele țări ale UE, s-a raportat că situațiile de violență în familie au crescut cu o treime în săptămâna după instituirea stării de urgență. Femeile aflate în relații violente sunt blocate acasă și expuse abuzatorului lor pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru face să le fie foarte dificil să apeleze la linii de ajutor, întrucât făptuitorul este întotdeauna în preajmă.
„Femeile și, uneori, copiii din case nesigure se confruntă cu un test de stres deosebit de înfiorător. Prin urmare, acum trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei probleme și să extindem acțiunile pentru stoparea violenței împotriva femeilor și a copiilor.
Cum intenționează Comisia să acționeze cât mai repede cu putință pentru a facilita posibilitatea de a cere ajutor de urgență a acestor victime ale violenței domestice? Ia în considerare Comisia o strategie prin care să sprijine financiar măsurile statelor membre pentru ajutorarea victimelor violenței domestice?”, a precizat europarlamentarul Maria Grapini.
Răspunsul primit din partea Comisiei Europene, prin comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, îi dă dreptate europarlamentarului Maria Grapini.
Helena Dalli consideră că pe durata pandemiei de COVID-19 și a fazei de redresare sunt necesare măsuri de răspuns care să ia în considerare dimensiunea de gen și să ofere asigurarea că femeile și copiii nu vor duce o povară disproporționată a crizei.
Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli: „Comisia a invitat statele membre ale UE să le asigure victimelor violenței domestice suficiente măsuri de prevenire și servicii de sprijin și protecție. Statele membre trebuie să pună în aplicare în continuare obligațiile prevăzute de legislația UE, în special de Directiva privind drepturile victimelor .
Pentru a facilita schimbul de bune practici între statele membre cu privire la abordarea problemei reprezentate de violența domestică pe durata pandemiei, Comisia organizează o serie de seminare online în perioada mai-iunie 2020. De asemenea, Comisia a propus să se aloce Instrumentului dedicat sprijinului de urgență pentru sectorul sănătății suma de 3 miliarde EUR din fondurile rămase disponibile în bugetul UE pe 2020. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru a finanța acțiuni de sprijin și de protecție împotriva amenințărilor la adresa securității care sunt consecința măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei. Câteva exemple de astfel de acțiuni sunt liniile de asistență telefonică, adăposturile și asistența medicală, psihologică și juridică în cazurile de violență domestică.
Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 stabilește obiectivele strategice și acțiunilecheie care permit să se realizeze progrese în domeniul egalității de gen în cursul actualului mandat. Finalizarea procesului de aderare a UE la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este în continuare o prioritate esențială pentru combaterea violenței pe criterii de gen.
Ancheta la nivelul UE privind violența împotriva femeilor, realizată de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, prezintă cele mai recente date privind prevalența acestui fenomen la nivelul UE . Eurostat coordonează în prezent un nou studiu UE de stabilire a prevalenței violenței pe criterii de gen, ale cărui rezultate sunt așteptate în 2023. Comisia are de asemenea contacte strânse cu organizațiile societății civile care monitorizează situația de pe teren.”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, solicită guvernului român să țină cont de măsurile actuale stabilite de Comisia Europeană privind combaterea violenței în familie și să monitorizeze situația la nivel național.