Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, avertizează: „Lipsa medicamentelor generice și taxa „clawback” sunt responsabilitățile statului român!”

În contextul crizei economice mondiale din cauza pandemiei de COVID-19, industria farmaceutică este esențială, atât pentru prevenție, cât și pentru tratarea cetățenilor Uniunii Europene. În acest sens, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a ridicat problema taxei „clawback” pe medicamentele generice, solicitând Comisiei Europene să o scadă și să o plafoneze, această având un caracter temporar la momentul introducerii sale.

Taxa „clawback” a fost introdusă temporar în anul 2009, în contextul crizei economice. Cu cât prețul pentru medicamente este mai mic, cu atât această taxă este mai mare; astfel, producătorii de medicamente generice plătesc o taxă „clawback” mai mare, deoarece ea se calculează și pentru adaosurile practicate de distribuitori și de farmacii.

Industria producătoare de medicamente generice este de importanță strategică, aceasta contribuind la optimizarea bugetară și la un acces mai mare al pacienților la tratamente. Amânarea corectării acestei taxe pe medicamentele generice are efecte negative atât asupra societății, deoarece limitează accesul populației la medicamente cu preț accesibil, cât și din punct de vedere economic, deoarece duce la pierderea unor locuri de muncă și la distrugerea industriei farmaceutice producătoare de medicamente generice.

Își propune Comisia să introducă o contribuție diferențiată, plafonată pentru medicamentele generice, adică să scadă și să plafoneze taxa „clawback” pentru medicamentele generice? „, a întrebat europarlamentarul Maria Grapini.

Comisarul European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a răspuns în numele Comisiei Europene la această solicitare, susținând colaborarea dintre autoritățile naționale ale statelor membre și producătorii de medicamente generice pentru ca politicile naționale să producă măsuri menite să eficientizeze și să diminueze costurile din domeniul sănătății.

În conformitate cu articolul 168 alineatul (7) din Tratatul privind funcționarea UE , gestionarea sistemelor de sănătate și măsurile de reglementare a prețurilor și de rambursare a medicamentelor țin de competența statelor membre. Comisia reiterează faptul că sprijină politicile naționale care îmbunătățesc eficiența din punctul de vedere al costurilor a cheltuielilor de sănătate. Politicile de stabilire a prețurilor, cum ar fi cele de recuperare, pot oferi autorităților o soluție temporară pentru a controla cheltuielile, în special dacă sunt însoțite de alte măsuri. Comisia invită producătorii de medicamente generice să colaboreze cu autoritățile naționale de stabilire a prețurilor, prin dialoguri periodice și structurate care să promoveze soluții transparente și inclusive.

Comisia se angajează să contribuie la asigurarea faptului că Europa dispune de stocuri de medicamente la prețuri accesibile pentru a face față nevoilor sale și să sprijine industria farmaceutică europeană . În cadrul următoarei strategii farmaceutice pentru Europa anunțate în Programul de lucru al Comisiei pentru 2020 , Comisia va urmări să sporească accesibilitatea, caracterul abordabil din punct de vedere financiar și inovarea produselor farmaceutice în UE și să abordeze deficiențele sistemului care au fost identificate în cursul epidemiei de COVID-19. Comisia intenționează, de asemenea, să colaboreze cu părțile interesate, inclusiv producătorii de medicamente generice pentru a-i informa despre noua strategie farmaceutică. „, a transmis comisarul european, Stella Kyriakides.

În concluzie, Guvernul României este autoritatea competentă și responsabilă de a negocia cu producătorii de medicamente generice aceste costuri care îi afectează direct pe români. Este imperativ ca legislația și măsurile din domeniul sănătății să fie adaptate la situația socio-economică din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.