Comunitatea Declic acuză PNL și PSD că au bătut palma cu Schweighofer

Comunitatea Declic își manifestă îngrijorarea față de o propunere de modificare a Codului Silvic care ar avantaja marile companii și le-ar permite să își asigure monopolul pe piața achiziției de material lemnos din România. Asta ar duce la dispariția a zeci de mii de locuri de muncă, prin falimentarea micilor firme autohtone de profil.

În egală măsură, va permite marilor companii din industria forestieră, precum  Schweighofer (HS Timber), Kronospan, Kastamonu sau Egger să intre mult mai adânc, cu drujba, în păduri.

Comunitatea Declic cere conducerii PNL și PSD să se poziționeze ferm și fără echivoc în privința acestei legi și să dea asigurări că parlamentari celor două partide nu vor vota un amendament toxic pentru păduri, scris pentru a avantaja marile companii din industrie: Schweighofer (HS Timber), Kronospan, Kastamonu sau Egger.

PNL și PSD vor să treacă prin Parlament acest amendament ce distruge pădurea și destabilizează industria. Săptămâna trecută, în dezbaterile Comisiilor mixte din Camera Deputaților, deputatul PNL Vasile Gudu i-a cerut președintelui Comisiei de Agricultură, Alexandru Stănescu, să-i taie microfonul reprezentantei Declic, invitată la dezbatere. Asta pentru că a amintit de acest amendament și de firma Schweighofer. Iar Stănescu, membru PSD, a dus mai departe argumentația parlamentarului PNL și i-a transmis reprezentantei Declic că „problema o depășește”. Asta ne face să credem că cele două partide se ocupă de interesele marilor companii, nu de binele pădurilor”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.

În prezent, firmele mici sunt protejate de o lege anti-monopol care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de o firmă precum Schweighofer. Un amendament la Codul Silvic ce va fi discutat miercuri, 22 iulie, în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, aruncă în aer această lege care protejează pădurea.

Parlamentarii sunt pe punctul să aprobe exceptarea doborâturilor de la prevederile acestei legi. Asta va permite marilor companii să își umple depozitele cu 30%  din cantitatea de lemn ce există, anual, pe piață, și, apoi, să achiziționeze orice cantitate de lemn căzut accidental.

”S-ar încuraja, astfel, practica de a tăia arbori sănătoși sub pretext că sunt doborâturi. Asta pentru că marile companii vor putea cumpăra orice cantitate dintr-un tip de lemn, mult peste acele 30 de procente permise în prezent. E suficient ca vânzătorul să treacă în acte că acei copaci au fost doborâți accidental. Ar fi o adevărată crimă la adresa pădurilor, s-ar pierde tot ce am câștigat prin activism în ultimii ani”, spune Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Activiștii de la Declic mai avertizează că, odată adoptat de Parlament, acest amendament ar duce la creșterea prețului lemnului de foc pentru populație. Firmele ce vând lemn vor prefera să îl dea, la un preț mai bun, companiilor mari, decât să-l vândă populației.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.