Medicul Virgil Musta, despre cei care nu cred în existența COVID-19

Medicul Virgil Musta mărturisește că „a rămas mască” în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat. Medicul timișorean, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din orașul de pe Bega, mai spune că lupta împotriva coronavirusului poate fi câștigată în primul rând prin prevenire, iar cheia este „îmbolnăvirea progresivă”, pentru ca sistemul medical să poată face față. În plus, Musta spune că s-a reușit reducerea ratei de transmitere a coronavirusului, comparativ cu perioada de acum două-trei săptămâni.

Virgil Musta a declarat că de la începutul epidemiei de coronavirus „a rămas mască” în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat, potrivit interviului acordat HotNews.ro.

„Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală… „, a mărturisit medicul timișorean, convins că pacienții care nu cred în COVID-19 „erau foarte influențabili de anumite curente și o anumită parte a mass-media”.

Virgil Musta consideră că lupta împotriva virusului nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor, prin măsurile de prevenire, de protecție, iar cheia în această luptă este să prevenim cât mai mult îmbolnăvirile, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament dedicat COVID-19.

„Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească. (…)

În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm”, a declarat Musta.

Ce spune despre transmiterea coronavirusului

În plus, medicul timișorean spune că „rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător. Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.