Europarlamentarul Maria Grapini trage un semnal în privința scăderii îngrijorătoare a natalității din România

Share:

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avertizat, la Radio Timișoara, în privința scăderii alarmante a natalității din România.

“Blocajul social-economic generat de pandemie a determinat, până la urmă, un colaps extrem de dramatic, chiar tragic, al natalității. România nu stătea, din punct de vedere demografic vorbind, foarte bine, nici înainte de pandemie însă, dacă ne uităm la indicatori, la ce s-a întâmplat pe teritoriul României, în prima jumătate a acestui an, vom constata că lucrurile alunecă vertiginos spre o situație periculoasă. Întotdeauna am sugerat și guvernanților ca, în privința nou-născuților, comparația să fie făcută cu perioada similară a anului trecut. Numărul nou-născuților, în primele șase luni, a fost de 79.712, față de 96.394, anul trecut. Așadar, avem o diminuare și nu un spor al natalității”, a precizat europarlamentarul Grapini, care a avertizat că “diminuarea dramatică, din prima jumătate a acestui an, reprezintă un pericol pentru țară, pentru viitorul României, în contextul în care numărul nou-născuților a scăzut cu aproape 40%, din 1990 până în 2018”.

„Aceste date trebuie analizate cu foarte multă atenție și trebuie mers la cauză. Haosul, dezorganizarea, lipsa de siguranță, veniturile mici ale populației, imposibilitatea de a avea o locuință fac să existe cupluri care să nu-și dorească, până la urmă copii, să aibă copii, și să putem ajunge la un spor natural. Trebuie să spun, cu regret, acest lucru: marea majoritate a liderilor politici nu s-au implicat și nici nu se implică, nici măcar nu-și propun să aibă un program și un plan în această direcție. Pare a fi, pentru ei, un proiect secundar, însă este fundamental pentru un stat să aibă o situație demografică pozitivă pentru ca statul, țara să poată exista și pe viitor. Până la urmă, fără resursă umană, fără oameni, nu se poate întâmpla nimic bun”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.