Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, scrisoare deschisă către premierul Orban

Către Guvernul României,

În atenţia domnului Ludovic Orban, Prim-ministru,

Stimate domnule Prim-ministru,

Recent, Comisia Europeană a adoptat o recomandare, care propune criterii și praguri comune pentru toate statele membre, prevăzând o mai mare claritate și previzibilitate cu privire la măsurile de restrângere a liberei circulații în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de COVID-19.

Comisia Europeană a propus statelor membre să adopte o abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă cu privire la impunerea restricțiilor de călătorie acolo unde sunt necesare. Trebuie evitate măsurile care perturbă și mai mult economia deja fragilă, care reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine pentru cetățenii noștri.

Comisia propune ca fiecare stat să nu mai poată să-și propună un anumit prag și anumite criterii după care se stabilește o zonă roșie, că nu mai primește cetățeni din altă zonă sau că nu mai primește cetățeni din alt stat.

Importantă este apoi, stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică în situația în care vin cetățeni din acele zone considerate de risc, criterii pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord pentru celelalte 27 de state membre ale UE. Foarte importantă este și furnizarea de informații clare și în timp util cu privire la eventualele restricții și anume să nu mai ajungem în situația în care fiecare stat ia decizii, de unul singur, în privința restricțiilor fără a informa celelalte state și Comisia Europeană. Criteriile comune au fost stabilite pentru că s-a constatat că există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește aplicarea de măsuri care restrâng libera circulație.

Comisia s-a oprit, astfel, la trei criterii comune pe care aș vrea să le spun și vreau să precizez că pentru mine este o mare surpriză, domnule prim-ministru, că nu aţi informat public despre existența acestei măsuri luate de Comisia Europeană.

Criteriile propuse de Comisia Europeană sunt următoarele: numărul total de noi cazuri

COVID-19  semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de 14 zile.

Măsurătoarea se face pe o perioadă de 14 zile și nu doar pentru un număr de cazuri semnalat într-o singură zi. Al doilea criteriu este procentul de teste pozitive din numărul total de teste efectuate într-o zonă în cursul unei perioade de șapte zile. Și al treilea criteriu este numărul de teste efectuate pentru COVID-19 pentru 100.000 de persoane, efectuate într-o zonă în cursul unei perioade de șapte zile. Așadar, statele membre ar trebui să furnizeze aceste date, săptămânal, Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional, astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare. Acest lucru înseamnă că în scenariul în care statul membru (din care cetățenii pleacă) efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100.000 de persoane, Comisia propune ca statele membre care îi primesc pe acești cetățeni să nu restrângă libera circulație.

Domnule prim-ministru, de ce Guvernul României nu aplică criteriile de raportare şi recomandările Comisiei? De ce nu faceţi publice aceste date și nu le raportaţi public?

Solicit de urgență Guvernului României să aplice aceste criterii pe care Comisia le-a instituit pentru a elimina diferențele între state și să nu se restrângă excesiv drepturile de circulație ale cetățenilor.

Aștept un răspuns din partea dumneavoastră, așa cum ar fi trebuit să îmi răspundeți și la alte scrisori referitoare la probleme importante pentru România.

Cu stimă,

Europarlamentar Maria Grapini

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.