Divergențe între ministrul Tătaru și OMS privind „explozia” numărului cazurilor de COVID-19 în lunile octombrie și noiembrie
Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă, transmițând că pandemia de coronavirus s-ar putea agrava în lunile următoare. Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în cazul României evoluția va fi influențată de comportamentul românilor, acesta spunând că „lunile de foc vor fi după cum ni le facem noi”.
Potrivit lui Nelu Tătaru, modul în care românii vor respecta regulile va fi cel care va dicta evoluția pandemiei pe teritoriul României.
„Suntem în a două faza a primului val sau a doua cocoașă. Suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem în aceste două săptămâni, 10 – 14 zile în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l vedem în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor.
Respectarea regulior ar trebui să ne lase în același platou cu creștere relativ mică de la o zi la alta. Contextul respectării regulilor rămâne cheia de boltă la tot ce va urma. Condițiile în care ducem spre începtuul de octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli și continuarea perioadei de învățământ ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lunii octombrie – noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri. Să nu uităm că va veni sezonul rece, să nu uităm că va veni sezonul gripal, să nu uităm că există comorbidități. Trebuie să avem grijă la toate. Luni de foc vor fi după cum ni le facem noi”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.
Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, primul val al epidemiei de Covid-19 nu a trecut în România. Acesta a spus că dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în acest moment nu este cazul să lase la latitudinea școlilor decizia privind obligativitatea purtării măștilor în timpul orelor, iar acest lucru se întâmplă în unele școli din Germania pentru „că au un anumit standard” și au și „clase mari”.
Întrebat la Digi 24, dacă ar avea curajul să lase şcolilor deciziile privind purtarea măştii sau cântatul la orele de muzică, precum în landul Baden-Württemberg din Germania, a afirmat că, până acum, la noi în ţară, respectarea regulilor a dus la „rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic”.