Anunț alarmant al OMS: COVID-19 a suferit mutații și are o nouă tulpină. Numărul morților de coronavirus a depășit un milion!
Experţii de la Houston Methodis Hospital au examinat peste 5.000 de probe din primul val.
Odată cu răspândirea, coronavirusul a suferit mutaţii şi a dezvoltat o nouă tulpină. Oamenii de ştiinţă îţi spun că virusul a suferit o nouă mutaţie. Noua tulpină a suferit modificări ale proteinei spike, proteina care formează învelişul extern al coronavirusului. Pentru că este mai infecţioasă, se răspândeşte şi mult mai repede.
Experţii de la Houston Methodis Hospital au examinat peste 5.000 de probe din primul val. Acestea au fost comparate cu probele prelevate dintr-un val recent de infecţii. Au constatat că 99% din tulpinile din al doilea val au avut o mutaţie.
Pe măsură ce numărul total de morţi din cauza coronavirusului se apropie de un milion de oameni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că „nu este imposibil” ca acesta să se dubleze dacă ţările nu acţionează coordonat pentru a opri răspândirea virusului. Asta înseamnă că teoretic ne aflam aproape de jumătatea pandemiei, deşi numărul morţilor zilnice este în prezent mult mai scăzut decât în lunile martie-aprilie.
„Este cu siguranţă de neimaginat, dar nu este imposibil, pentru că ne uităm la pierderea a 1 milion de oameni în nouă luni şi apoi ne uităm la realitatea obţinerii unui vaccin în următoarele nouă luni, ceea ce este o sarcină importantă pentru toţi cei implicaţi”, a declarat dr. Mike Ryan, director pentru situaţii de urgenţă al OMS. „Adevărata întrebare este: suntem pregătiţi, colectiv, să facem tot ce trebuie pentru a evita acest număr?”, a spus Ryan.
De când a apărut coronavirusul, în Wuhan, China, la sfârşitul anului trecut, a infectat peste 32 de milioane în întreaga lume şi a ucis cel puţin 983.900 de persoane începând de vineri, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.
Ratele mortalităţii Covid-19 au scăzut încet pe parcursul pandemiei, deoarece oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate au făcut progrese în tratarea pacienţilor grav bolnavi, a spus Ryan în timpul unui briefing de presă la OMS, sediul central din Geneva.
Cu toate acestea, două milioane sau mai multe decese prin coronavirus ar putea fi raportate înainte ca un vaccin să devină disponibil pe scară largă dacă liderii mondiali nu implementează mai bine măsuri de salvare a vieţii, a avertizat Ryan. „Nu doar testarea şi urmărirea, nu doar îngrijirea clinică, nu doar distanţarea socială, nu doar igiena, nu doar măştile, nu doar vaccinurile. Fă totul. Şi dacă nu facem totul, (2 milioane de decese) nu sunt doar imaginabile, dar din păcate şi foarte probabil„, a adăugat el.