Ministrul Tătaru, un nou avertisment dur în privința pandemiei de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a analizat numărul mare de cazuri de COVID-19 din România, înregistrat la două săptămâni după începerea școlii.

„Suntem la un număr de aproape 124 de mii de români infectați, aproape 100 de mii de români vindecați, dar și  557 de români în terpaie intensivă. Evaluăm fiecare județ în parte, observăm că tot ce înseamnă Brașov, Prahova, Iași sau Vaslui au un număr crescut de peste 80 de cazuri pe zi, cu Bucureștiul la peste 200 de cazuri. Sunt cazuri care se regăsesc în comunități, iar faptul că ele sunt în comunități de bătrâni, în spitale sau în comunități pentru persoanele neuro – psihice, ne face să înțelegem că sunt anumite lucruri care nu se respectă.

Dacă în această lună spuneam că va fi o lună dificilă, cu redeschiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografe, cu începerea anului școlar, campaniile electorale sau reîntoarcerea la locul de muncă și aglomerarea transportului în comun, trebuie să vedem că fiecare dintre aceste activități se desfășoară cu anumite norme care trebuie respectate.

Am repetat-o și o să o repet de câte ori este nevoie, această pandemie nu se tranșează în spital, ci în prespital, respectând niște condiții, având o transmitere comunitară scăzută, un număr mic de cazuri, iar noi ca sistem de sănătate să putem gestiona un număr mai mic de cazuri la ATI, la internare sau în Unitățile de Primiri Urgențe.

Suntem încă în acel registru al unui platou, în jur de 1.500 de cazuri, cu o evaluare în această săptămână, dar și săptămânile următoare, cu redeschiderea școlilor și reluarea celorlalte activități”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat ce se întâmplă cu procesul de testare din România, în condițiile în care au existat luni bune în care țara a stagnat la o marjă de aproximativ 20.000 de teste pe zi, în zilele din timpul săptămânii, Nelu Tătaru a explicat:

„Aici noi avem în acest moment 140 de mii de centre de testare. În funcție de recoltări și în funcție de cerere, laboratoarele, în general cele care sunt în regim privat, sâmbăta și duminica nu lucrează sau nu au solicitări, iar cele din unitățile publice lucrează la o capacitate redusă în acestă perioadă. Ține foarte mult de personalul care deservește aceste aparate de real time PCR, au o anumită marjă de oboseală și atunci își fac acele zile de weekend libere, dar în același timp există și recoltările care se fac și vin foarte multe recoltări într-o singură zi, cum sunt cele din centrele din spitale și atunci sunt lucrate periodic”, a detaliat ministrul Sănătății.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.