Cristian Rizea, arestat la Chișinău pentru 18 zile. Extrădarea în România, iminentă!

Cristian Rizea a fost arestat la Chișinău pentru 18 zile. Fostul deputat a rămas fără cetățenie moldovenească, după dezvăluirile făcute în ultima perioadă la Realitatea PLUS. Ministerul Justiției de la noi este pregătit să reia procedurile de extrădare, după ce primește confirmarea că Rizea nu mai este cetățean moldovean. De cealaltă parte, Rizea a contestat decizia de retragere a cetățeniei, spunând că decretul prezidențial nu este legal.

Deputatul fugar rămas fără cetățenie moldovenească, după dezvăluirile făcute la Realitatea PLUS, a fost arestat, vineri, printr-o decizie a judecătorilor de la Chișinău.

Ministerul Justiţiei a transmis autorităților de peste Prut o nouă cerere pentru extrădarea lui Cristian Rizea, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare pentru fapte de corupție.

„La data de 25.04.2019 Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetățean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani și 8 luni, aplicată prin sentința penală nr.680/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători. Aceasta cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova.

Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cererea este însoțită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internațional aplicabil menționat. Termenele și modalitatea de soluționare a cererii sunt supuse legislației statului solicitat, în speță, legislația Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.