Rata inflației a scăzut, la 2,2 la sută, în octombrie

0

Rata anuală a inflației din UE s-a menținut la 0,3% în octombrie. Față de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în două și a crescut în zece. Potrivit Eurostat, cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost în Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,8% în octombrie, de la 2,1% în luna precedentă. Cu toate acestea, a fost a patra cea mai mare din UE, după Polonia (3,8%), Ungaria (3%) și Cehia. La polul opus, trei state au înregistrat rate anuale negative. Este vorba despre Grecia (- 2,%), Estonia (-1,7%) şi Irlanda (-1,5%).

În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă luna trecută, la -0,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut scumpirile alimentelor, băuturilor alcoolice şi ţigărilor (plus de 0,38 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,81 puncte procentuale din avansul inflaţiei.

Eurostat subliniază însă că inflaţia de bază (core inflation), respectiv ce rămâne după eliminarea preţurilor pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,2%, la fel ca în septembrie.

Institutul Național de Statistică din țara noastră a informat că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, de la 2,5% în luna precedentă. În perioada menționată, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,34%, serviciile – cu 2,85% și mărfurile nealimentare – cu 0,60%.

La finalul anului, conform estimărilor BNR, inflația ar urma să scadă la 2,1%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.