Liberalul Florica Cherecheș: Toate primăriile vor dispune de mai multe fonduri pentru dezvoltare locală datorită sporirii autonomiei financiare locale!

Share:

Parlamentul a luat, la propunerea PNL, o decizie extrem de importantă pentru autoritățile locale.  Decizia face referire la impozitul pe venit ce se repartizează anual administrațiilor locale și la modul de repartizare a sumelor încasate la nivel local. Legea votată și susținută cu avizele necesare de Guvern, va aduce mai multe fonduri pentru investiții în educație, sănătate și infrastructură locală. Actul normativ stabilește o nouă formulă de repartizare a sumelor încasate în plan local către unităţile administrativ-teritoriale.

Legea este esențială pentru toate autoritățile locale pentru că vor beneficia de suplimente financiare pentru a continua proiectele locale. Potrivit actului normativ, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se va aloca lunar o cotă de  15% la bugetul local al judeţului (11,25%- în prezent), o cotă de 65% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor (41,75%- în prezent), o cotă de 6% în vederea repartizării la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor prin hotărâre a Consiliului judeţean și un procent de 14% pentru un cont distinct deschis pe seama administraţiei judeţene a finanţelor publice. Procentul de 14% este destinat echilibrării bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și se repartizează astfel: 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor și 15% pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor.

În calitate de deputat PNL și de politician care a susținut mereu proiectele de dezvoltare ale primăriilor, am sprijinit în Parlament această inițiativă legislativă. Legea va spori autonomia financiară locală, iar unitățile administrativ-teritoriale de la nivel județean își vor putea susține mai eficient cheltuielile pentru investiții.

Florica Cherecheș

Deputat PNL de Bihor

Președinte al Organizației Femeilor Liberale

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.