Nu lăsați știrile negative să vă strice somnul și să vă provoace depresie!

În prezent, depresia este principala cauză de handicap la nivel mondial. Se estimează că în următorii cinci ani ar putea deveni atât de răspândită, aproape la fel ca bolile cardiovasculare. Depresia afectează persoanele de toate vârstele, femei și bărbați, fiind o boală care compromite calitatea vieții și bunăstarea fizică și psihică în fiecare zi.

Oamenii pot suferi de depresie și poate nici nu-și dau seama, de aceea specialiștii au prezentat principalele semnale ale bolii, care ar trebui să-i pună pe gânduri. Iată care sunt acestea:

  • Stări de indecizie, senzație de pierdere a energiei
  • Incapacitatea de a efectua activități zilnice normale
  • Tristețea și pierderea interesului pentru muncă, pentru anumite activități de care erau pasionați
  • Oboseala și tendința de a dormi mai mult decât ar trebui în mod normal
  • Stări de neliniște, agitație, nervozitate, anxietate
  • Gânduri autodistructive, negative, sentimente de vinovăție
  • Scăderea capacității de atenție, de memorie și concentrare.

Pandemia de coronavirus este stresantă, de aceea psihologii recomandă oamenilor să evite știrile negative, pentru a reduce riscul de depresie și tulburări de somn. Oamenii pot fi afectați de avalanșa de știri negative din mass-media și asta le produce anxietate.

Adevărul este că ascultând mereu știri negative nu ai cum să mai fii plin de viață și energie. Aceste știri te copleșesc, te determină să acumulezi sentimente negative, stări de furie, mânie, iar asta duce inevitabil la depresie.

Prin evitarea știrilor negative se pot preveni anumite probleme ce apar pe fond de stres, furie și frustrare. În concluzie: Nu lăsa știrile negative de la TV și din mass-media să-ți afecteze starea mentală și de dispoziție!

Criza creată de pandemia de COVID-19 are repercusiuni severe asupra vieții oamenilor din toate punctele de vedere. Ea a favorizat apariția multor factori ce pot provoca depresie, cum ar fi creșterea numărului de șomeri, problemele financiare, sărăcia, dezvoltarea bolilor fizice și psihice, consumul exagerat de alcool și medicamente, sentimente negative produse de evenimente traumatice (ex. moartea unor persoane dragi).

Se spune că nici eliminarea restricțiilor COVID-19 acum câteva luni nu s-a dovedit a îmbunătăți nivelul depresiei și al anxietății. Mulți români se tem să meargă la spital din cauza focarului de coronavirus și cumva au pierdut accesul la asistență medicală. Cu toate acestea, românii trebuie să încerce să fie optimiști cu privire la sănătatea lor mentală deși se anunță în următoarea perioadă introducerea altor restricții pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Prin introducerea altor măsuri de izolare la sfârșit de an, românii se așteaptă ca nivelul de anxietate și depresie să fie mai ridicat.

Starea de anxietate și depresie a oamenilor este legată de stresul de a lua virusul și de îngrijorarea pentru sănătatea persoanelor dragi, din familie. Majoritatea au stări rele de dispoziție și chiar suferă de tulburări psihice și oboseală.

Deficitul de somn este un alt factor care poate produce depresie. În mod normal oamenii ar trebui să doarmă între 7-10 ore pe noapte, însă mulți nu fac asta, dorm mai puțin de 6 ore și se plâng de insomnie sau alte tulburări de somn.

Studiile cercetătorilor prezentate pe PubMed.gov arată că la persoanele private de somn, respectiv care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte timp de două săptămâni, apar rezultate slabe la testele cognitive și reflexe. Lipsa de somn are multe consecințe asupra organismului: crește stresul, accentuează anxietatea și depresia, crește senzația de foame, riscul de obezitate, afectează creativitatea, capacitatea de învățare și de atenție.

Despre depresie, specialiștii au spus că poate fi ameliorată și cu produse CBD Oil în România, care au un extras canabidiol din planta de cânepă (Canabis Sativa L.), dar nu conțin THC, deci nu au substanțe psihoactive, și sunt 100% legale în țara noastră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.