Premierul Orban, în Financial Times: „Noi ne-am schimbat complet atitudinea faţă de justiţie, faţă de statul de drept, faţă de corupţie!”
O victorie convingătoare a Partidului Național Liberal ar putea pune capăt anilor de frământări politice din România, scrie prestigiosul cotidian Financial Times.
Publicația subliniază că actualul premier a asigurat jurnaliștii americani că banii europeni pe care o să îi absoarbă țara noastră vor fi folosiți într-un mod legal și transparent.
Totodată, Ludovic Orban a declarat pentru cei de la Financial Times că legătura între statul de drept și utilizarea fondurilor europene este una corectă și chiar a criticat atitudinea omologilor săi din Ungaria și Polonia pentru că au blocat votarea noului buget al Uniunii Europene.
„A spune că nu eşti de acord cu pachetul bugetar pentru că nu accepţi legătura între statul de drept şi utilizarea fondurilor europene nu este suportabil, dat fiind că ţările UE trebuie să respecte normele statului de drept. Această atitudine este împotriva întregii Europe şi împotriva intereselor cetăţenilor polonezi şi ungari”, afirmă Ludovic Orban.
Premierul cere, în interviul acordat Financial Times, aprobarea rapidă a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare și asigură că în perioada următoare se vor folosi aproximativ 6 miliarde de euro, bani europeni pentru refacerea sistemului de sănătate din România.
„Premierul român a preluat frâiele unui guvern minoritar anul trecut, promițând că va întoarce legile introduse de administrația social-democrată anterioară care reglementa sistemul judiciar”, scrie Financial Times, și îl citează pe premier: „Noi ne-am schimbat complet atitudinea faţă de justiţie, faţă de statul de drept, faţă de corupţie. Noi spunem foarte clar: pentru a-i asigura pe contribuabilii europeni că banii vor fi folosiţi în mod corect şi legal, această conexiune între statul de drept şi folosirea fondurilor europene este corectă”.
Orban a recunoscut că România, alături de Bulgaria, este supusă unei monitorizări speciale de la Bruxelles din 2007. El a spus că nu a putut să aducă îmbunătățiri sistemului judiciar solicitat de Comisia Europeană în 2019, pentru că încă nu are majoritate în parlament , dar speră că acest lucru se va schimba după alegerile din 6 decembrie.