Costul uriaș al izolării politice. Când „victoria” pesediștilor îi trimite patru ani în opoziție…

0

Mult-clamata victorie obținută de PSD la alegerile parlamentare nu surprinde. Din simplul motiv că avalanșa de atacuri la adresa președintelui Iohannis și a Guvernului Orban și-a atins, oarecum, efectul. Asumarea responsabilității unei guvernări extrem de dificilă, după trei ani de aroganță, iresponsabilitate și incompetență pesedistă, dublată de apariția unei pandemii devastatoare, a costat electoral PNL. Iohannis și Orban au refuzat să intre în jocul populist marca PSD. Puteau dubla alocațiile, puteau majora cu 40 la sută pensiile, puteau să se comporte în cel mai iresponsabil mod. Și acest comportament deviant le-ar fi adus victoria pe 6 decembrie. Iar Orban ar fi rămas premier și în următorii patru ani. Era atât de simplu. Ce conta că împrumuturile ar fi îngenuncheat definitiv România, că bugetul României pe următorii cinci ani ar fi fost cheltuit în avans? Conta doar că românilor li s-ar fi spus că există bani la buget! Că pensionarii erau mulțumiți, că bugetarii erau mulțumiți, că familiile cu copii erau mulțumite! Și asta ar fi adus victoria PNL!

Liberalii au ales calea responsabilității. A respectului față de cetățean. A menținerii, la cote decente, în ciuda pandemiei a deficitului bugetar. Cu toate acestea, investițiile au crescut. Mai mult, eforturile depuse pentru combaterea efectelor pandemiei au fost uriașe. Au existat, evident, și greșeli. Legate în special de o lipsă cronică de comunicare. Au existat bâlbâieli, gafe, numiri controversate în funcții. Dar niciun om de bună-credință nu poate contesta faptul că Guvernul PNL a guvernat, într-un mod radical diferit, față de guvernele pesediste.

În ciuda eforturilor liberalilor, liderii PSD, prin Parlament, instituțiile și televiziunile de casă, au atacat furibund guvernarea. Au boicotat sistematic orice demers liberal în plină pandemie. Au pozat în marii apărători ai drepturilor cetățenești. Au promis câte în lună și în stele uitând, subit, că nu existau alocări bugetare pentru majorarea alocațiilor și a pensiilor.

Românii au avut de ales între o guvernare în interesul României și una în interesul găștilor pesediste din partid. Între un adevăr dureros, rostit în față, și o minciună frumoasă, alarmant de mulți români au ales cea de-a doua variantă. O importantă parte a românilor au uitat de “10 august”, de „OUG 13”, de toate tentativele lui Dragnea și a pesediștilor de a-și subjuga în interes de partid instituțiile statului inclusiv sistemul judiciar.

PSD a obținut, însă, o victorie, cu gust de înfrângere. Liderii săi sunt izolați în Parlament. Le este, practic, imposibil, să formeze o majoritate deși își clamează dreptul de a a conduce România în următorii patru ani.

Președintele Iohannis, Ludovic Orban și liberalii sunt prezentați ca marii perdanți. O uriașă diversiune cât timp înfrângerea liberalilor reprezintă, până la urmă, costul electoral al unei guvernări responsabile. Cu toate acestea, liberalii vor fi vioara întâi și în viitoarea formulă de guvernare. Viitorul premier va fi tot de la PNL. Iar liderii PSD vor rămâne, încă patru ani, în opoziție. Un adevăr simplu care arată, până la urmă, cine a câștigat și cine a pierdut scrutinul din 6 decembrie!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.