De ce Orban trebuie să rămână președintele PNL
Atacul lui Rareș Bogdan la adresa liderului PNL, Ludovic Orban surprinde și nu prea. Există nemulțumiri în PNL legate de rezultatul alegerilor parlamentare și de modul în care au decurs negocierile cu USR-PLUS și UDMR. Un guvern de coaliție cu patru partide în cadrul său presupune împărțirea funcțiilor de la nivel central și local. Iar liberalii s-au aflat în situația de a nu mai fi singuri la guvernare ceea ce a născut, evident, nemulțumiri.
De aici până la atacul frontal la adresa lui Ludovic Orban este o cale lungă pe care, din punctul meu de vedere, liberalii nu ar trebui să o parcurgă atât de rapid. Ludovic Orban a făcut și greșeli. Inerente în contextul funcțiilor de premier și președinte al PNL. Dar, alături de președintele Iohannis, și partidul pe care îl conduce, și-a asumat responsabilitatea unei guvernări extrem de dificile în contextul unei pandemii devastatoare la nivel sanitar și economic. Toate acestea, după trei ani de aroganță, iresponsabilitate și incompetență pesedistă. Din păcate, gestionarea unei pandemii, care a ucis mii de români, nu putea să nu coste electoral PNL.
Însă, spre cinstea lor, Iohannis, Orban și PNL au refuzat să intre în jocul populist marca PSD. Puteau dubla alocațiile, puteau majora cu 40 la sută pensiile, puteau să se comporte în cel mai iresponsabil mod. Și acest comportament duplicitar le-ar fi adus victoria pe 6 decembrie. Iar Orban ar fi rămas premier și în următorii patru ani. Era atât de simplu. Ce conta că împrumuturile ar fi îngenuncheat definitiv România, că bugetul României pe următorii cinci ani ar fi fost cheltuit în avans? Conta doar că românilor li s-ar fi spus că există bani la buget! Că pensionarii erau mulțumiți, că bugetarii erau mulțumiți, că familiile cu copii erau mulțumite! Și asta ar fi adus victoria PNL!
Liberalii au ales, însă, calea responsabilității. A respectului față de cetățean. A menținerii, la cote decente, în ciuda pandemiei, a deficitului bugetar. Cu toate acestea, investițiile au crescut. Mai mult, eforturile depuse pentru combaterea efectelor pandemiei au fost uriașe. Au existat, așa cum am spus, și greșeli. Legate în special de o lipsă cronică de comunicare. Au existat bâlbâieli, gafe, numiri controversate în funcții. Dar niciun om de bună-credință nu poate contesta faptul că Guvernul Orban a guvernat, într-un mod radical diferit, față de guvernele pesediste.
În ciuda eforturilor liberalilor, liderii PSD, prin Parlament, instituțiile și televiziunile de casă, au atacat furibund guvernarea. Au boicotat sistematic orice demers liberal în plină pandemie. Au pozat în marii apărători ai drepturilor cetățenești. Au promis câte în lună și în stele uitând, subit, că nu existau alocări bugetare pentru majorarea alocațiilor și a pensiilor.
Românii au avut de ales între o guvernare în interesul României și una în interesul găștilor pesediste din partid. Între un adevăr dureros, rostit în față, și o minciună frumoasă, alarmant de mulți români au ales cea de-a doua variantă. O importantă parte a românilor au uitat de “10 august”, de „OUG 13”, de toate tentativele lui Dragnea și a pesediștilor de a-și subjuga în interes de partid instituțiile statului inclusiv sistemul judiciar.
În fața României sunt, astăzi, trei amenințări: PSD, USR-PLUS și AUR. Nu știu care, dintre cele trei variante, este mai toxică. Tupeul, incompetența și disprețul liderilor PSD, demagogia crasă și fuga cronică de răspundere a lui Barna, Cioloș și a colegilor săi, sau populismul deșănțat al liderilor AUR care continuă să crească în sondaje.
Liberalii au rămas, practic, singuri împotriva tuturor. Și la guvernare și pe plan politic. Alianța cu USR-PLUS va fi una tensionată, cât timp liderii USR-PLUS vor încerca să decredibilizeze sistematic PNL și, în stilul caracteristic, să se exonereze de orice bâlbă a miniștrilor săi. În tot acest timp, PSD și televiziunile de casă vor ataca non-stop guvernul Cîțu.
Tulburarea apelor în PNL nu servește nimănui. Nici măcar contestatarilor lui Orban. Pentru că asta își doresc și USR-PLUS și PSD și AUR: un PNL slab, vulnerabil,, cu fricțiuni interne, cu tabere, care în loc să guverneze se ceartă pentru funcții, un PNL care scade în sondaje!
Lui Orban i se reproșează că a cedat prea mult USR-PLUS doar pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților. Era de neconceput ca președintele PNL să fie un simplu deputat, oricât ar încerca unul sau altul să susțină, ipocrit, că funcțiile nu contează! Cu toate acestea, Orban a adus stabilitate partidului, iar relația sa cu marea majoritate a filialelor este foarte bună.
Sunt convins, însă, că premierul Cîțu nu va intra în aceste jocuri, iar contestatarii lui Orban vor înțelege că interesele PNL primează în dauna unor orgolii personale ale unui liberal sau al altuia care se visa ministru!
Se anunță patru ani grei, cruciali pentru România, iar PNL are, în fața sa, responsabilitatea uriașă a unei guvernări mai mult decât dificilă.
Un editorial de Iulian Badea