Dezacord pe marginea pașaportului de vaccinare la nivelul statelor UE

0

Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord, în unanimitate, să stabilească un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen, dar nu şi pentru introducerea aşa-numitelor paşapoarte de vaccinare.

Paşapoartele de vaccinare nu vor fi introduse în viitorul apropiat. Liderii UE au fost de acord în timpul unui summit video să restricționeze călătoriile neesențiale dacă este necesar, dar să evite închiderea granițelor, potrivit unui oficial UE și a unui diplomat UE care monitorizează discuțiile. De asemenea, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice, scrie Politico.

Paşapoartele de vaccinare fuseseră cerute cu insistenţă de Spania şi Grecia, ţări care au un flux mare de turişti pe parcursul unui an. Şi România, prin Klaus Iohannis, se opune unei astfel de măsuri.

Consensul general cu privire la evitarea închiderii granițelor a venit relativ la începutul videoconferinței și a semnalat că șefii statelor și guvernelor UE sunt determinați să evite repetarea unor greșeli de la începutul pandemiei de anul trecut, chiar dacă sunt țări care se confruntă cu un număr mai mare de infectări și spitalizări.

În luna martie a anului trecut, s-a iscat un haos în timp ce multe state UE și-au închis granițele unilateral, blocând călători și perturbând comerțul esențial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.