Presedintele Iohannis, apel catre Guvern şi profesori: „Să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani!”

1

Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, că una dintre direcţiile prioritate pentru România este consolidarea învăţământului şi vrea ca proiectul ”România Educată” să fie ”unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani”. ”Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăţi”, spune şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în care apreciază că ”moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României.

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească.

Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că „printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”.

„Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european. În doar câțiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituțională, administrativă și juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil și prin impunerea împărțirii atribuțiilor administrative la nivel central și local, fiind, totodată, și inițiatorul unor ample reforme agrare și fiscale, precum și al unui pachet de legi dedicat învățământului românesc”, aminteşte şeful statului.

Klaus Iohannis face şi un apel la cei aflaţi la guvernare şi la dascăli „să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani”.

„Moștenirea lăsată de arhitecții Unirii din 1859, deopotrivă instituțională și simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcțiile majore fiind consolidarea învățământului românesc, care să ofere o educație accesibilă și performantă. De aceea vă invit, dragi români, să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăți”, spune Klaus Iohannis.

Citește și
1 Comentariu
  1. ?????? spune

    @ Sunteți de părere și că faptul că ministrul educației s-a vaccinat în mod public și promovarea publică pe care o face vaccinării alături de ceilalți membrii ai executivului, din funcția pe care o are, arată lipsa acestuia de independență la experimentele firmelor farmaceutice, pe care le popularizează într-un astfel de mod chiar și în domeniul de activitate pe care îl conduce ,?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.