Declic acuză: Guvernul a tras pe linie moartă Inspectorul pădurii!
Ministerul Mediului i-a lăsat pe români fără Inspectorul pădurii, aplicația prin care orice cetățean poate semnala și verifica legalitatea unui transport de lemne! Culmea, totul s-a întâmplat odată cu lansarea sistemului național de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0. După lansarea SUMAL, în aplicația pentru cetățeni, nu mai apare niciun aviz de transport, făcând-o astfel nefuncțională.
În aceste condiții, comunitatea Declic cere ministrului Mediului, Tánczos Barna, să redea urgent cetățenilor accesul garantat de lege la informațiile cu caracter public privind legalitatea transporturilor de lemne. În plus, ministerul trebuie să dea explicații despre motivele care au dus la tragerea pe linie moartă a uneia dintre cele mai folosite și utile aplicații în combaterea mafiei lemnului.
”Din 31 ianuarie, ar fi trebuit să avem acces la informații vitale despre cine și cum taie lemn în România. Așteptam să vedem Inspectorul pădurii populat cu informații despre avizul de însoțire a transportului, traseul parcurs, fotografiile mijlocului de transport, hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL. Asta pentru a enumera doar o mică parte din informațiile care ar trebui să fie publice odată cu lansarea SUMAL 2.0. Dar se pare că cei de la minister au uitat de cetățeni. Pe pagina Inspectorul pădurii nu se mai întâmplă nimic”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
Așa cum dovedește și fotografia atașată, în cele două zile de după lansarea SUMAL 2.0, Inspectorul pădurii nu a înregistrat NICIUN AVIZ de transport material lemnos. Drept urmare, cetățenii nu mai pot verifica, în timp real, legalitatea transporturilor de lemn.
În lipsa informațiilor din SUMAL, toate transporturile apar ca fiind fără aviz. În consecință, mii de cetățeni ar putea suna la 112 să reclame transporturi ilegale ceea ce ar crea haos în sistemul de urgențe. În plus, situația ar putea degenera chiar și în amendarea unor cetățeni de bună credință pentru apeluri abuzive la 112. Totul, din cauza lipsei unei minime informări din partea Ministerului Mediului.
Cu acest prilej, Comunitatea Declic cere și lansarea unei versiuni actualizate pentru mobil a Inspectorului Pădurii. Prin intermediul aplicației, orice cetățean care se află în mijlocul unei tăieri de pădure ar putea afla, cu un singur click, dacă tăierea respectivă este legală sau nu. Și va putea alerta autoritățile.
Nu în ultimul rând, Declic cere autorităților ca informațiile din Inspectorul pădurii, furnizate de SUMAL 2.0, să conțină alerte satelitare privind tăierile ilegale și imagini video ale transporturilor de material lemnos.
[1] din 25 iunie 2020 – NORME referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 30 iunie 2020